SVI ZNAMO ŠTA JE MED, ALI ZA OVAJ NISTE ČULI: Uništava sve bakterije, pomaže kod holesterola…


 

Nije svaki med isti. Iako su koristi od sirovog, neobrađenog meda dobro dokumentovane tokom vijekova, australijski istraživači su otkrili da je jedna vrsta meda, pod nazivom Manuka med, bolja od svih poznatih antibiotika. (Tekst se nastavlja ispod)

Manuka med proizvode pčele koje tragaju za nektarom Leptospermum Scoparium, ili novozelandskog manuka žbuna, kao i drvećem čaja, kojih ima samo u Australiji i Novom Zelandu.

Ova izuzetna vrsta meda ne samo da efikasno ubija bakterije, već ni jedna bakterija ubijena njime nije bila u stanju da izgradi imunitet. U svijetu gdje su mnogi antibiotici neuspješni protiv superbakterije koje su otporne na antibiotike, Manuka med može biti ključan u borbi protiv problema, spašavajući hiljade života širom svijeta.

Manuka med se bori protiv superbakterija

Di Karter sa Fakulteta za molekularnu i mikrobiološku bionaouku na Univerzitetu u Sidneju je istakao je da antibiotici ne samo da imaju kratak rok života, već bakterije koje oni napadnu brzo postanu otporne, što ih vremenom čini beskorisnim.

U izvještaju, objavljenom u Evropskom časopisu kliničke mikrobiologije i infektivnih bolesti, tvrdi se da je Manuka med ubio skoro svaku bakteriju i patogen na kom je je testiran. Za razliku od svih antibiotika koji su dostupni na današnjem tržištu, ni jedna od testranih bakterija nije bila u stanju da preživi tretman sa medom.

Prema rječima Dr Kartera, postoje određena jedinjenja, kao metilglioksal, u Manuka medu koja izazivaju multisistemski neuspjeh u bakterijama, ubijajući ih pre nego što se prilagode i izgrade imunitet.

Šta Manuka med može da učini za vas

Biološka svojstva Manuka meda su u rasponu od antioksidantnih, antiinflamatornih, antibakterijskih, antivirusnih, antibiotičkih i koja pomažu u zarastanju rana, do imunostimulišućih.

Međutim, ono što izdvaja Manuka med od ostalih je to da njegove antibakterijske moći osporavaju čak i najžilavije superbakterije, kao što je Staphylococcus aureus otporna na meticilin (MRSA) koja je opasna po život.

Manuka med se prodaje za liječenje raka i prevenciju, visok holesterol, hronične upale, dijabetes, liječenje gastrointestinalnih problema, i infekcija oka, uha i sinusa. Međutim, mogao bi biti najkorsniji u liječenju rana na koži i čireva na nogama.

Prema jednoj studiji, objavljenoj u naučnom časopisu Peer J, hronične rane postaju glavni globalni zdravstveni problem, zbog problema otpornosti na antibiotike.

One su skupe i teške za liječenje, a bakterijski biofilmovi značajno doprinose odlaganju zarastanja. Postoji hitna potreba za novim, efikasnim agensima za površinsku njegu rane, a med je pokazao neke velike potencijale u tom pogledu.

Za svoju studiju, istraživači su pregledali Manuka med posebno kao alternativni tretman za rane, zbog njegovog širokog spektra antibakterijskog dejstva i nemogućnosti bakterija da razviju otpor prema njemu.

Njihova studija je pokazala da med može sprečiti bakterijske biofilmove i eliminisati uspostavljene biofilmove.

Osim toga, oni su naveli da bi se Manuka med mogao uspješno koristiti za ubijanje svih MSSA i MRSA biofilmova u hroničnim ranama, podržavajući upotrebu ove vrste meda kao efikasnog lokalnog tretmana za hronične infekcije rana.

U posljednjih nekoliko godina, riječ o biološkim prednostima Manuka meda se proširila na svaki ugao svijeta, pretvarajući ga u jednu od najpopularnijih supernamirnica. (Tekst se nastavlja ispod)

Njegova slava i prevelika potražnja, izazvali su nestašice, što je dovelo do pojavljivanja lažnih, i obično jeftinijih, proizvoda na tržištu.

Dakle, ako ćete potrošiti svoj novac na med da bi iskoristili njegove prednosti, provjerite da li kupujete pravu stvar.