SIRUP OD BOKVICE, ČUVENI RECEPT: Provjeren kućni lijek za sve plućne bolesti…


 Bokvica (plantago major i plantago minor) je dragocjena ljekovita biljka nepravedno zapostavljena i čije vrijeme tek dolazi. Iako decenijama unazad postoji prirodni sirup od bokvice i timijana za kašalj i pluća, bokvica je u našim istraživanjima pokazala neka fantastična svojstva u mješavinama sa drugim ljekovitim biljkama. (Tekst se nastavlja ispod)

U narodnoj medicini bokvica se najčešće spolja koristi za rane i čireve, te za razne otoke i upale, dok se kao čaj ili sirup od bokvice koristi za lakše iskašljavanje, rastvaranje sluzi, za čir na želucu i za bešiku. U prirodi postoji velika i mala ili muška i ženska bokvica, koje se razlikuju po listovima i cvijetu.

Koju god da bokvicu uberete za sirup od bokvice nećete pogriješiti. Razlikuju se malo po ukusu ali im je hemijski sastav i ljekovito djelovanje isto.

Bokvicu je najbolje brati tokom ljeta i proljeća, tada njene listove možete stavljati u salatu ili praviti u blenderu sok (može se miješati sa voćem ili povrćem).

Bokvica ima nepobitno izuzetna ljekovita svojstva. Jedna do dvije kašike dnevno je sasvim dovoljno da zasijajate zdravljem i energijom.

Tradicionalni recept kako se pravi sirup od bokvice:

Bokvica u obliku sirupa preporučuje se svim onim bolesnicima, koji boluju od plućnih bolesti, plućne tuberkuloze, onima koji teško dišu, kašljucaju i u grudima imaju prekomjerni sluzavi sekret. (Tekst se nastavlja ispod)

Oprobani kućni recept za pripremu bokvičinog sirupa:

RECEPT:

Sastojci:

– boca za konzerviranje sa širokim grlom od 5l

– svježe ubrani listovi bokvice

– šećer (bolji bi bio tamni šećer, a naravno da može i bijeli)