PO RECEPTU DOKTORA, LIJEK OD GLOGA: Najbolji je prirodni lijek za srce i srčane tegobe…


 

Glog je žbunasta biljka sa atraktivnim crvenim bobicama, a njeni cvjetovi i listovi pomažu u liječenju mnogih zdravstvenih tegoba. Kako ne bi izgubila svoja ljekovita svojstva, zapravo ga treba pravilno brati. (Tekst se nastavlja ispod)

Treba do cvjetova doći kad je u cvatu polovina otvorena, a druga polovina još u pupoljku. Zatim ih sušite na promaji. Kada se cvijet osuši čuvajte ga dobro spakovan. List treba brati dok je mlad, a plodovi se ubiraju kad su skroz zreli.

Čaj za poboljšanje usporenog rada srca:

RECEPT:

Sastojci:

– 50g cvijeta i lista gloga i lista matičnjaka

– 3dl ključale vode

Priprema:

Izdvojite 50g cvijeta i lista gloga i lista matičnjaka, te dvije kašike ove mješavine prelite sa 3dl ključale vode. Poklopite posudu i ostavite dva sata da odstoji. Vaš čaj je gotov!

Primjena:

Ovaj čaj se pije u toku dana prije svakog jela, dakle tri puta dnevno. Čaj možete svakodnevno piti.

Lijek po receptu dr. Jovana Tucakova koji sprječava aritmiju:

RECEPT:

U specijaliziranim trgovinama ćete naći tinkturu od gloga u pakiranjima od po 30ml do 100ml. Ovu tinkturu možete pokušati i sami napraviti.

Sastojci:

– 60g svježih cvjetova i listova gloga ili ploda

– 3dl 96- ili 70-postotnog medicinskog alkohola ili čista vodka

– staklena ambalaža koja se može hermetički zatvoriti.

Priprema:

U staklenku treba staviti navedenu količinu cvjetova i listova te ih u potpunosti prekriti alkoholom. Hermetički zatvorenu staklenku trebate čuvati na tamnom i suhom mjestu tri sedmice i potom procijediti.

Tinktura se može napraviti i sa glogovima plodovima, s bobicama umjesto cvijeća i lišća. Bobice treba pritisnuti kako bi cijelo vrijeme bile zgnječene. Ako to ne učinite, tinktura može propasti.

U slučaju bobica, staklenka treba stajati od četiri do šest tjedana. Također, staklenku treba povremeno promućkati, ali paziti da bobice ne dođu u dodir sa zrakom iznad tekućine i ispod poklopca. (Tekst se nastavlja ispod)

Primjena:

Uzimanje tinkture gloga se preporučuje triput na dan u dozi od 5 do 10 kapi, pola sata prije obroka. Naravno, prethodno trebate tražiti savjet vašeg liječnika, jer se ova tinktura ne preporučuje uz neke lijekove za srce.

Također, najbolje je individualno odrediti dozu tako da počnete sa dvije do tri kapi triput na dan pa postupno povećavate broj kapi. Prosječno se uzima tri puta po pet kapi na žličicu meda, a ako se uzima s vodom ili čajem, tada se može staviti i do deset kapi tinkture.