Kokice imaju mnoge zdravstvene prednosti kojih mnogi nisu svesni. Neke od zdravstvenih prednosti su regulacija šećera u krvi, snižavanje nivoa holesterola, poboljšanje probave i zaštita od hroničnih bolesti, a što je najvažnije ukusan su među obrok. (Tekst se nastavlja ispod)

Mogu da pomognu kod zatvora i mršavljenja

Osim što su odlična grickalica tokom gledanja filmova, kokice mogu biti i zdrav među obrok, ali samo ako svoje kokice ne zatrpate solju. Još jedna zanimljiva stvar je da su pune vlakana. Možete da pojedete porciju od 100 grama kokica i da dobijete 14,5 grama vlakana.

Sadrže sva vlakna iz mekinja, a uz to imaju brojne minerale, vitamine B kompleksa i vitamin E. Visok sadržaj vlakana u kokicama podstiče normalno pražnjenje creva i sprečava zatvor.

Osim što kokice pomažu kod zatvora, poznato je da su niskokalorični među obrok koji možete redovito da konzumirate. Uz to, zbog sadržaja vlakana pomažu u smanjenju gladi produžujući osećaj sitosti.

Mogu da smanje nivo holesterola

Vlakna koja se nalaze u kokicama, mogu da pomognu u smanjenju nivoa holesterola vežući se na holesterol u tankom crevu i sprečavaju njegovu apsorpciju u krvotok.

Smanjenjem ukupnog holesterola smanjuje se rizik od kardiovaskularnih problema (srčani udar, moždani udar ), a takođe se sprečava opterećenje na srce i arterije jer krv može lako da teče.

Mogu da pomognu kod regulacije šećera u krvi

Vlakna takođe imaju veliki uticaj na šećer u krvi jer pomažu u regulaciji nivoa šećera i insulina, smanjujući šanse za razvoj dijabetesa tipa 2.

Istraživanje objavljeno u The American Journal of Clinical Nutrition navodi da ako imate dijabetes, konzumacija odgovarajućih izvora vlakana pomaže u smanjenju ovih fluktuacija šećera u krvi, prenose mediji.

Mogu da smanje nivo stresa

Konzumiranje kokica ne samo da utiče na fizičko zdravlje, već može da doprinese i psihičkom stanju. Kokice su hrana bogata ugljenim hidratima s niskim glikemijskim indeksima. To može da dovede od zadržavanja nivoa serotonina i pomoći u popravljanju raspoloženja.

Plodnost može da se poveća

Naučnici sugerišu da ova ukusna grickalica može da poveća plodnost kod muškaraca poboljšanjem protoka krvi.

Naime, kokice sadrže više koncentrisanih zdravih antioksidansa od svežeg voća i povrća. Sadrže skup hemikalija zvanih polifenoli koji su u stanju da uhvate slobodne radikale i stoga štite DNK i proteine ​​u vašem telu od oštećenja, što pomaže kod začeća.

Isto tako, važno je da ne pripremate kokice u mikrotalasnoj jer takva priprema može zapravo da smanji plodnost.

Simptomi PMS-a mogu da se smanje

Za vreme PMS čini vam se da su i najsitnije stvari toliko iritantne da jednostavno poželite da iskočite iz kože. Dobra vest je da bi kokice zapravo mogle da budu ono zbog čega će ti neugodni simptomi nestati.

Ovaj među obrok povećava serotonin, tzv. hormon dobrog raspoloženja, a uz to mogu da vam daju stalan nalet energije tako da ne osećate stalno glad.

Mogu da se bore protiv hroničnih bolesti i spreče starenje

Polifenoli deluju kao potencijalni antioksidansi u organizmu, što pomaže u smanjenju oksidativnog stresa i u borbi protiv razvoja hroničnih bolesti te smanjenju znakova starenja. Istraživači su otkrili da kokice imaju potencijalno visoke koncentracije polifenolnih spojeva i vlakana u jezgru. (Tekst se nastavlja ispod)

Kokice se sastoje od samo četiri odsto vode, dok voće i povrće sadrži 90 odsto vode, što uzrokuje razređivanje polifenola.

Konzumiranje hrane bogate antioksidansima poput kokica ne samo da vam može pomoći u smanjenju razvoja hroničnih bolesti, već može i da spreči razvoj simptoma povezanih sa starenjem kao što su bore i staračke pege.