MAJČINA DUŠICA NENADMAŠEN LIJEK ZA SVE: Jedina biljka u kojoj nema ničega što ne valja!


 

Majčina dušica je jedna od najčešće korištenih ljekovitih biljaka: upotrebljava se “skoro za sve” – od liječenja prehlade, do “ubijanja” raznih mikroba.

Poštovanje u narodu i široku primjenu u narodnoj medicini, majčina dušica je svojski zaslužila. Ova biljka nema nijedan štetan, toksičan sastojak pa se može piti bez vremenskog ograničenja i u neograničenim količinama. (Tekst se nastavlja ispod)

Poznata je i po nazivima popovac, materka, tamjanika, divlji bosiljak, vreskovica.

Gdje raste majčina dušica?

Majčina dušica raste na sunčanim brežuljcima i padinama, po rubovima šuma, a često i na malim livadskim mravinjacima.

Samo dvije žličice majčine dušice zadovoljava čak 20 posto dnevnih potreba organizma za željezom, a odličan je izvor i mangana, minerala koji poboljšava funkcioniranje mozga, održava zdravlje kostiju i kože, te potpomaže formiranje hrskavice.

Potrebno joj je mnogo topline i sunca, zbog čega se dobro drži na kamenitim površinama, kao i na planinskim pašnjacima kod kojih se iz zemlje oslobađa mnogo topline.

Kada se bere majčina dušica?

Bere se preko cijelog leta, po mirnom, toplom i sunčanom vremenu – od 10 sati prijepodne do popodnevnih sati, jer je u to vrijeme najmirisnija.

Kako se bere?

Ne čupa se, već se cijela biljka siječe odgovarajućim škarama. Suši se u tankom sloju, na toplom mjestu i na propuhu, zaklonjena od sunca i prašine. Povremeno je treba lagano prevrtati, da se što ravnomjernije osuši.

Čaj od majčine dušice ima antiseptično djelovanje, učinkovit je protiv spazma (grča) u bronhijama, razvodnjava sluz u plućima i pomaže pri njegovom izbacivanju.

Zato se s uspjehom primjenjuje protiv kašlja kod djece. Pošto je vrlo ukusan i lijepo miriše, mališani ga rado piju. Osim toga, uspješno djeluje i protiv crijevnih parazita, naročito dječjih glista. (Tekst se nastavlja ispod)

Čajna mješavina

U jednakim dijelovima pomiješana s bokvicom, majčina dušica je dokazan lijek protiv oboljenja dišnih puteva – posebno protiv prekomjerne sluzi u bronhijima i bronhijalne astme, čak i velikog kašlja.

Čaj od mješavine bokvice i timijana se pije što topliji, u gutljajima. Konzumira se svjež, četiri do pet puta dnevno. Ako postoji opasnost od upale pluća, treba se piti svakih sat vremena.