LJEKOVITE BILJKE PROTIV DOBROĆUDNIH CISTA NA DOJKAMA: Kako ih prepoznati i kako nam pomažu?


 

Benigne ciste na dojkama vrlo su čest problem koji susrećemo kod žena, a njihova pojava povezuje se s nezdravim i stresnim načinom života. Statistički podaci pokazuju da najveći broj pripadnica ljepšeg spola ima ciste na dojkama u reproduktivnom periodu, nakon 30. godine života, mada se one mogu pojaviti u bilo kojem životnom razdoblju. Ovakve ciste su bezopasne, jer vrlo rijetko prelaze u maligne tumore, ali ako narastu, mogu biti bolne i neugodne. (Tekst se nastavlja ispod)

U slučaju malih promjena liječenje nije potrebno, dok se kod većih cista savjetuje punktiranje kako bi se ublažila bol, a u pojedinim slučajevima liječnik može predložiti i kirurško odstranjenje ciste. Većina cista spontano nestaje nakon menopauze. S obzirom na to da prehrana i stresan način života imaju velik utjecaj na nastanak ovih benignih promjena, samim tim se promjenom životnog stila može utjecati na liječenje cista i njihovu prevenciju. Poznato je da ljekovito bilje ima dugu i uspješnu tradiciju u liječenju dobroćudnih promjena na dojkama.

Kako ih prepoznati?

Veliki broj cista pojavljuje se bez ikakvih simptoma, pa se otkrivaju slučajno, prilikom redovitog ultrazvučnog pregleda. Također, žena sama može napipati čvoriće u dojkama, što najčešće izaziva veliku uznemirenost zbog straha od raka. Međutim, u najvećem broju slučajeva ultrazvukom se potvrđuje da se radi o dobroćudnim cistama. Na dodir su uglavnom meke, glatke i pokretne, ali ako su prilično ispunjene tekućinpm mogu biti i čvrste na dodir. Veličina ciste varira tijekom menstrualnog ciklusa.

Utjecaj hormona

Tkivo dojke je vrlo osjetljivo na utjecaj spolnih hormona koje izlučuju jajnici. Razina tih hormona u reproduktivnoj dobi varira tijekom mjeseca. Kada neki dijelovi tkiva ne uspiju na odgovarajući način popratiti hormonsku aktivnost, dolazi do poremećaja unutar tkiva i razvoja lokalnog otoka. Dijelovi kanalića bivaju prošireni i vezivno tkivo se taloži, što na kraju rezultira pojavom “grudica” i “ploča”. Promjene su najčešće locirane ispod areole ili oko nje, kao i u gornjim vanjskim kvadrantima dojke.

Najbolji prirodni recepti:

Tinktura čičkovog korijena

Nasjeckajte 10 grama svježe izvađenog čičkovog korijena i prelijte ga s 200 ml vruće ključale vode. Ocijedite nakon 3 sata. Pijte tri puta na dan po jedan gutljaj prije jela.

Oblozi od kantariona

Dvadeset grama kantariona prelijte šalicom kipuće vode i ocijedite nakon dva sata. Gazu natopite čajem i stavite je na mjesto gde se nalazi cista. Oblog držite oko pola sata. Postupak ponavljajte 2-3 puta dnevno.

Cikla

Na pari pripremite kašu od 200 g ribane cikle i dodajte nekoliko žlica devetpostotnog octa. Dobivenu kašu koristite kao oblog, najbolje tijekom noći, a ujutro se omotajte vunenim šalom. Terapiju provodite tijekom 10 dana. Ciklu treba koristiti i u prehrani, jer zahvaljujući svom sastavu djeluje pozitivno na čitav organizam i doprinosi izliječenju cisti.

Tinktura oraha

Izvadite pregrade iz 30-35 zrelih oraha, pa prelijte plodove s 100 ml 70-postotnog alkohola. Ostavite tinkturu da odstoji 10 dana na tamnom mjestu. Uzimajte po 15-20 kapi nakapanih u pola šalice tople vode ili pomiješanih s žličicom meda. Tretman traje mjesec dana.

List kupusa

Lagano istucite list kupusa i premažite ga maslacem. Stavite list na dojku i odjenite udoban pamučni grudnjak. Ostavite da djeluje preko noći. Ponavljajte najmanje tjedan dana.

Svježa mrkva

Sitno naribajte mrkvu i koristite je kao oblog. Oblog se treba mijenjati čim se mrkva osuši, jer tada gubi ljekovita svojstva.

Maslac i rusa trava

Pomiješajte u jednakim dijelovima nasjeckanu travu rusu i istopljen maslac. Nanesite na mjesto gdje se nalazi cista i ostavite da djeluje četiri sata.

Encijan

Najbolje je pripremati infuziju na pari. Prelijte žlicu korijena encijana s 200 ml vode i koristite kao oblog. Od cvijeta i lista encijana može se napraviti lijek za unutrašnju upotrebu, a mjera je 25 g biljke na šalicu kipuće vode. Uzima se po 50-60 ml tri puta na dan, nakon jela. Terapiju ne smiju koristiti osobe s povišenim krvnim tlakom i čirom na želucu.

Maslinovo ulje i češnjak

Uzimajte svako jutro na prazan želudac po jednu žličicu maslinovog ulja u kojem je nekoliko dana stajao češnjak. Na 100 g nasjeckanog češnjaka upotrebljava se 200 ml kvalitetnog maslinovog ulja. Terapiju provodite mjesec dana.

Kalanhoa i med

Listove biljke kalanhoe sameljite na mašini za mljevenje mesa i pomiješajte s istom količinom meda. Čuvajte u staklenki u hladnjaku. Uzimajte žličicu melema ujutro na prazan želudac tijekom mjesec-dva. Osim kalanhoe može se koristiti i aloja.

Lanene sjemenke

Odlične su za sve ženske boljke. Ako imate cistu na dojkama, svakog jutra uzimajte 3-4 žlice mljevenih lanenih sjemenki ili dva puta dnevno po žličicu hladnoprešanog lanenog ulja.

Neven, kopriva i hajdučka trava

Pomiješajte po 100 g nevena, koprive i hajdučke trave, pa 3 žlice mješavine prelijte litrom kipuće vode i ostavite poklopljeno da odstoji pola sata. Ocijedite i pijte tijekom dana u gutljajima.

Čaj od žalfije

Pomiješajte jednake dijelove žalfije, matičnjaka, metvice i kantariona, pa žličicu mješavine prelijte s 2 dl vruće vode i ostavite poklopljeno da odstoji pola sata. Ocijedite i pijte 2 šalice čaja dnevno. (Tekst se nastavlja ispod)

Maslinovo ulje, limun i aloja

Pomiješajte 3 žličice hladnoprešanog maslinovog ulja, sok od pola limuna i tri žličice soka od aloje. Uzimajte natašte tijekom šest mjeseci.

Oblozi od nevena

Žlicu nevenovog cvijeta (najbolje svježeg) prelijte s pola litre vruće vode i ostavite da odstoji poklopljeno 20 minuta. Čaj se može piti, ali je još efikasnije ako se koristi u obliku obloga. Natopite gazu pa staviti na grudi, prekrijte manjim ručnikom i umotajte zavojem.

Najbolje je oblog stavljati navečer i ostavljati ga preko noći. Naturopati preporučuju da se ova metoda liječenja koristi u kombinaciji s oblozima od slane otopine. Lanena krpica se natopi otopinom napravljenim od žličice soli i 200 ml vode.