LIJEK JE ZA ČAK 6 BOLESTI: Evo zašto bi trebalo da ga jedete svaki dan…


 

Jest ćete ga još više nakon ovoga…

Za razliku od crvenog ili bijelog luka, poriluk ili praziluk se upotrebljava cijeli i to ne samo kao začin, već kao samostalno povrće. Može se brati od početka jeseni do kraja proljeća. Zato je poriluk ili praziluk važna namirnica posebno zimi, kada je izbor povrća siromašan. (Tekst se nastavlja ispod)

Nutritivna vrijednost:

Po nutritivnom sastavu sličan je svojim rođacima, ali sadrži više bjelančevina, beta-karotena i vitamina C. Sirovi poriluk ili praziluk odličan je izvor mangana, te dobar izvor željeza, folne kiseline, vitamina C i B6. Kuhanjem se smanjuju vitamini i minerali. 

Ali ipak kuhani poriluk ili praziluk postaje dobar izvor mangana i osrednji izvor željeza, folne kiseline i vitamina B6.

Ljekovitost:

Za razliku od crvenog ili bijelog luka, poriluk ili praziluk se upotrebljava cijeli i to ne samo kao začin, već kao samostalno povrće. Obiluje hranjivim i ljekovitim tvarima. Sadrži veliku količinu mineralnih tvari i vitamin C, te eterična ulja sa sumporom koja djeluju blagotvorno.

Kod upotrebe poriluka preporučuje se koristiti cijeli poriluk ili praziluk i bijelu stabljiku i zeleno lišće. Naime, lišće, koje se često izbjegava, sadrži nekoliko puta više vitamina nego bijeli dio.

Zdravstvene prednosti:

– Kod povećane štitnjače preporučaju se topli oblozi od kuhanog poriluka ili praziluka.

– Poriluk ili praziluk pomaže kod iskašljavanja, smiruje kašalj i blagotvorno djeluje na promuklost, upalu pluća i astmu. (Tekst se nastavlja ispod)

– Smanjuje povećanu količinu mokraćne kiseline, kolesterola i masnoće u krvi.

– Poriluk ili praziluk poboljšava cirkulaciju krvi, te pomaže kod arteroskleroze i upale vena.

– Poboljšava apetit te potiče rad probavnog sustava i crijeva.

– Poriluk ili praziluk potiče bolji rad bubrega i izlučivanje mokraće, te pomaže kod bolova u bubrezima i bubrežnih kamenaca.