TEČNO ZLATO: Uz laneno ulje izgubićete suvišne kilograme i ojačati zdravlje


 

Ovo ulje obiluje zaista korisnim materijama za organizam. Semenke lana su pravo skladište korisnih ulja, vrednih elemenata i kiselina neophodnih za telo.

Za razliku od mnogih drugih žitarica, lan može da se koristi i kao brašno i kao ekstrakt, a jako dugo može da se čuva bez gubitka svojstava. Laneno seme ma veoma laganu teksturu i prijatnu aromu. (Tekst se nastavlja ispod)

A koji su benefiti lanenog ulja?

Niska kalorijska vrednost

Osobe koje su na posebnom režimu ishrane često koriste laneno ulje kao zamenu za suncokretovo. Zbog malo kalorija odličan je saveznik dijetama.

Neutralizuje nitrate 

Dodavanjem kašike ovog ulja u salatu, možete značajno da smanjite aktivnost hemikalija koje mogu da budu prisutne u povrću.

Bogat omega-3 masnim kiselinama

Ove zasićene kiseline pomažu u zaštiti i jačanju srca, smanjujući nivo holesterola u krvi.

Usporava rast ćelija raka

Antioksidant tioprolin sadržan u ovom ulju odgovoran je za smanjenje nivoa slobodnih radikala koji izazivaju tumore i ubrzan rast ćelija.

Usporava starenje

Ima antiejdž efekat. Redovna upotreba ulja oboljšava stanje kože kao i kose.

Laneno ulje može lako može da zameniti mnoga druga ulja kao što je maslinovo, sesamovo i suncokretovo, jer je njegov odnos cene i kvaliteta teško pobediti. (Tekst se nastavlja ispod)

Ima prilično blag ukus, pa ga možete koristiti svaodnevno. Kada se dodaje salatama, prelivima i drugim jelima, laneno ulje pojačava njihov ukus i poboljšava unos hranljivih sastojaka u organizam.

Ukoliko ga koristite za prženje, imajte na umu da će izgubti određenu količinu nutritivnih svojstava.

Ovo ulje ima dugo vreme skladištenja, ali je osetljivo na sunčevu svetlost, pa ga čuvajte na tamnom i hladnom mestu u neprozirnoj staklenoj ambalaži.