NADMAŠITE ZATVOR STOLICE PRIRODNIM PUTEM: Domaći lijek protiv zatvora


 

Jedan od čestih problema s kojim se mnogi susreću je zatvor stolice, stanje koje može prouzrokovati nelagodu i ometati normalan ritam života. U potrazi za rješenjem, mnogi žele brzi lijek za tvrdu stolicu te se okreću domaćim lijekovima, tražeći prirodne alternative koje će im pomoći u održavanju zdrave probave.

U središtu ove potrage nalazi se domaći lijek protiv zatvora, koji predstavlja prirodan pristup očuvanju ravnoteže u tijelu i promicanju optimalnog funkcioniranja crijeva. (Tekst se nastavlja ispod)

Prije nego što posegnete za lijekovima koji djeluju laksativno, probajte domaći lijek  protiv zatvora. Saznajte više o jednostavnim i učinkovitim domaćim rješenjima koja vam mogu pomoći u prevladavanju ovog čestog zdravstvenog problema.

Domaći lijek protiv zatvora

Popularan i blag prirodni lijek za tvrdu stolicu biti će od velike koristi tvrde korisnici ovog lijeka. Nekoliko suhih šljiva preko noći ostavite namočene u vodi te ih ujutro pojedite za doručak. Na primjer namočene šljive dodajte u žitne pahuljice s voćem. U većini slučajeva probava će se opet brzo regulisati.

Dobar lijek protiv zatvora stolicom pokazalo se i razrjeđeno jabukovo sirće. 1 kašiku sirćeta ulijte u čašu vode te popijte prije spavanja. 

Sjemenke koje bubre, poput lanenog sjemena namočenog u vodi, popunit će crijeva i na taj način pospješiti njihovo pražnjenje.

Šta nam nedostaje u organizmu ako patimo od probavnih tegoba?

Ako često patite od probavnih tegoba, prije svega biste trebali paziti na to da svakog dana uzimate dovoljnu količinu tekućine, tako ćete sigurno doskočiti tvrdoj i neredovnoj stolici.

Protiv tvrde stolice djeluje također i čaša tople vode koju treba uzeti ujutro, natašte.

Kako nam mješavina meda i tople vode pomaže?

Mješavina meda i tople vode može djelovati blago laksativno i potaknuti pokretljivost crijeva.

Zbog čega je jogurt dobar kod probave?

Pijte jednu čašu jogurta dnevno i učinit ćete uslugu svojoj probavi. U jogurt dodajte kašiku lanenog sjemena koji će sa sluzi i bubrenjem poticati peristaltiku.

Blagi laksativi su i med, sok jabuke i grožđa, kašika ricinusova ulja, zobene mekinje, bosiljak te kašičica maslinova ulja natašte.

Čaj protiv zatvora i tvrde stolice

Čajeva koji se tradicionalno koriste kao pomoć za tvrdu stolicu:

Čaj od anisa. Ovo je jedna od najdjelotvornijih biljaka za liječenje probavnih smetnji, posebno za probleme poput zatvora i tvrde stolice, nadutosti i mučnine.

Čaj od kamilice. Kamilica ima umirujuće svojstvo koje može pomoći u opuštanju mišića probavnog sustava.

Čaj od đumbira. Đumbir ima protuupalna svojstva i može poticati pokretljivost crijeva. (Tekst se nastavlja ispod)

Brzi lijek za tvrdu stolicu

Da biste pripremili brzi lijek za tvrdu stolicu potrebno vam je svega dva sastojka, a to su jedan svežanj zelja (blitva ili spanak) i 2 dl jogurta.

Izaberite domače mlado i svježe zelje, te odvojite peteljke od lišća i dobro operite lišće. Stavite lišće u blender i dodajte u to 2 dl jogurta i dobro izmiksajte. Ovaj napitak se pije ujutro i navečer po jedna čaša.