LEKOVITI VIRAK: Biljka koja pomaže kod mnogih ženskih problema


 

Virak sadrži flavonoide, organske kiseline, tanine, fitosterine, salicilnu kiselinu, eterično ulje i pravo bogatstvo vitamina C.

Zahvaljujući mnoštvu tanina ima gorak ukus, ali i moćno antiupalno i antibakterijsko dejstvo. (Tekst se nastavlja ispod)

Najveću slavu virak je stekao kao sredstvo protiv ženskih tegoba, jer je jedna od najdelotvornijih biljaka za ovu vrstu problema.

Ublažava bolove, reguliše hormone 

Deluje kao regulator hormona, podstiče rast progesterona i dovodi do urednije menstruacije. Takođe, pomaže pri skidanju kilograma, a može regulisati i policistične jajnike.

Vrak se preporučuje i kod povreda nakon porođaja, kao i za brži oporavak od porođaja i kod opuštenog stomaka. 

Pomaže kod PMS i menopauze

Pored pomenutih dejstava na žensko zdravlje, virak deluje i protiv mioma, cista i endometrioze, olakšava menstrualne tegobe, reguliše menstrualni ciklus i ublažava simptome menopauze.

Koristi se i kod bolnih i obilnih menstruacija, jer sadrži tanine i adstringente koji normaliziraju krvarenje. Kada se virak kombinuje s biljkom hoću neću, dobija se lek protiv ženskih tegoba.

Kupka, vaginalno ispiranje i tamponi s virkom delotvorni su kod gljivica, bakterijskog vaginitisa i drugih infekcija. Tampone natopite tinkturom virka i koristite poput vaginaleta.

Uništava bakterije i viruse

Najnovija naučna istraživanja pokazuju da virak sprečava rast mnogih vrsta bakterija uključujući stafilokoku – bakteriju koja je postala otporna na mnoge antibiotike. Smatra se da virak ima i antivirusna svojstva.

Takođe pomaže i kod: krvarenja, uboda insekata, mučnine i povraćanja, ekcema i dermatitisa, upale grla, blagih dijareja, posebno kod male dece, gihta i reume, hemoroida.

Čaj od virka

Jednu kašičicu virka prelijte šoljicom vrele vode i ostavite da odstoji pet do deset minuta. Pijte uvek u gutljajima po dve šoljice dnevno.

Čaj za ispiranje

U litri vode skuvajte 30 do 50 grama osušene biljke bez korena. Koristite čaj za vaginalno ispiranje ili kao klistir kod crevnih problema.

Kupka

200 grama suvog ili svežeg virka prokuvajte u tri litre vode i sipajte u kadu s pripremljenom vodom. U vodi se zadržite 10 do 20 minuta pre spavanja. (Tekst se nastavlja ispod)

Napomena:

Osobe koje imaju probleme sa želucem, jetrom ili žuči trebalo bi da uzimaju virak u manjim količinama.

Berba virka

Cveta od juna do septembra. Raste na pašnjacima, pored potoka od brdskih do planinskih predela i rasprostranjena je kod nas naročito u jugoistočnoj Srbiji.