I LEK I OSVEŽENJE, KAKO NAM SOK OD OVE BILJE POMAŽE? Leči alergije, ubrzava mršavljenje, čisti organizam od toksina i jača imunitet


 

Maj je vreme kada zova cveta u punom sjaju, pa tako već ovih dana možete da napravite prvu turu soka od zove.

Berba ovih cvetova se vrši po suvom i lepom vremenu i u vreme punog cvetanja zove. Veoma je bitno da nađete procvetalo drvo zove koje je udaljeno od ulice ili nekog vida zagađenja.

Cvet po cvet berite i stavljajte u kesu kako bi se sačuvala njihova čistoća i svežina. (Tekst se nastavlja ispod)

Sirup od zove je tradicionalan napitak naših predaka. Osim što se od mešavine sirupa i vode dobija ukusan sok od zove, on je uz to i lekovit.

Koje vitamine ima cvet od zove?

Cvetovi zove izuzetno su bogati glukozom, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Bobice zove sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C.

Pretpostavlja se da su flavonoidi koje sadrži zova odgovorni za većinu njenih lekovitih svojstava. Flavonoidi su moćni antioksidansi koji štite naše telo od oštećenja. Zbog toga se zova koristi u lečenju degenerativnih bolesti i kao prevencija karcinoma.

Veliki je saveznik u sprečavanju gripe i prehlade jer jača imunitet. Osim toga, zova ima antivirusno i antimikrobno delovanje.

Kako nam zova pomaže kod gripa?

Ako osećate da ćete dobiti grip, popijte čaj od osušenih cvetova zove ili jednostavno pijte domaći sok od zove. Ova biljka je korisna kod astme i upale disajnih puteva, jer olakšava disanje i pomaže kod iskašljavanja.

U proleće cvet zove možete koristiti kao sredstvo protiv polenskih alergija. Ona ima i detoksikacijsko delovanje jer pospešuje izlučivanje toksina iz limfnih žlezda.

Na koji način nam zove pomaže?

Ova biljka može pomoči kod akni, čireva, konjunktivitisa i kožnog osipa. Osim kao laksativ, deluje i kao diuretik te doprinosi zdravlju bubrega. Koristi se u stanjima gde je potrebno jače znojenje.

Zbog tih svojih laksativnih, diuretičkih i detoksikacijskih svojstava odlična je kao pomoć u mršavljenju.

Sok od zove

SASTOJCI:

20 cvetova zove

1 litar vode

800 g šećera

sok od 1 limuna

PRIPREMA:

U litar hladne vode potopiti 20 cvetova sveže zove. Neka stoji na hladnom mestu, ali ne u frižideru, 24 sata. (Tekst se nastavlja ispod)

Procediti, dodati 800 grama šećera i sok od 1 limuna i ostaviti da odstoji još 24 sata.

Povremeno promešati, da se šećer rastopi. Procediti kroz duplu gazu i sipati u flaše.

Ovaj sok se pije razređen sa vodom, a možete koristiti i mineralnu gaziranu vodu za pripremu soka.