SMOKVIN LIST JE DAR OD BOGA: Liječi čir na želucu, bronhitis, kožna oboljenja i još puno toga! Na ovaj način se pravi

 


List smokve pomaže kod dijabetesa, leči čir na želucu i dobro utiče na gubitak kilograma! Iskoristite list smokve kako biste oporavili celo telo.

Listovi smokve obiluju antioksidantima i vlaknima. Među ostalim, sadrže vitamine A, B1 i B2 te minerale kalcijum, gvožđe, mangan, fosfor, kalijum i natrijum. (Tekst se nastavlja ispod)

Smokvini listovi naročito se preporučuju za tegobe urinarnog i probavnog trakta. Njihova konzumacija pomaže pri snižavanju visokog pritiska i nivoa triglicerida u krvi, čime pruža dodatnu zaštitu srcu i krvnim sudovima.

Zdravstveni benefiti smokvinog lista:

pomaže pri mršavljenju

stabilizuje krvni pritisak

snižava trigliceride

jača kosti

pomaže kod kožnih oboljenja

pomaže kod anemije

ublažava tegobe čira na želucu

sprečava zatvor

unapređuje zdravlje srca i krvnih sudova

pomaže kod afti

Koristiti možete listove zelene i crne smokve, jednako su lekoviti. Osim što od njih možete pripremati čaj, listove možete i žvakati, što je odlično kod čira na želucu.

Sušenje listova:

U kasno proleće, leto ili jesen otrgnite sa stabla zdrave i čitave smokvine listove te ih rasporedite po površini na kojoj ćete ih sušiti. (Tekst se nastavlja ispod)

Sušite ih u senci, na tamnom i prozračnom mestu. Da su listovi suvi, videćete po tome što su se smežurani i mrve se pod prstima kad ih stisnete. Kako bi se brže osušili, možete ih pre sušenja i malo iscepkati.

Kad se osuše, smrvite ih pa ostavite u staklenu teglu sa poklopcem.

Čaj od lista smokve:

U zdravstvene svrhe, čaj od smokvina lista preporučuje se piti oko mesec dana svaki dan, a zatim pauzirati nekoliko nedelja kako bi ponovna konzumacija imala jednako snažno lekovito dejstvo.