ŽELUDAC U OPASNOSTI: Ovo je njegov TIHI UBICA! NI SLUČAJNO NE IGNORIŠITE OVE SIMPTOME

 


Ako se ustanovi rano, stopa preživljavanja od raka želuca je 90 posto. Ali, na žalost, simptomi se rijetko javljaju dok se bolest širi kroz želudac i na druge organe. U ovoj naprednoj fazi, rak se više ne može liječiti, a stopa preživljavanja je samo tri posto.

Zloćudne tumore želuca nazivamo rakom želuca. Najčešći tip je adenokarcinom, dok su drugi oblici zloćudnih tumora želuca rijetki: limfom, želučani sarkom i karcinoid. (Tekst se nastavlja ispod)

Ko obolijeva od raka želuca?

Rizik pojave raka želuca raste sa životnom dobi; uglavnom su to osobe starije od 55 godina. Muškarci dva puta češće obolijevaju od žena.

Dugotrajna infekcija bakterijom H. pylori koja živi na sluznici želuca jedan je od primarnih uzročnika raka želuca. Rizik za pojavu raka je veći u osoba koje u obitelji imaju ili su imali oboljelog rođaka, uz neke rijetke genetske poremećaje koji povećavaju rizik pojave raka želuca. prenosi “Novi“.

Prehrana s puno soli, što uključuje sušenu, dimljenu i usoljenu hranu, prethodno kirurško liječenje (resekcija želuca), pušenje i ekscesivno pijenje alkohola također povećavaju rizik za rak želuca.

Simptomi i dijagnoza raka želuca

Simptomi su u ranoj fazi bolesti uglavnom odsutni. Njenim napredovanjem mogu se javiti nelagoda i bol u trbuhu, mučnina, povraćanje, gubitak teka, brza sitost, povraćanje krvi ili pojava crne stolice, neobjašnjivi gubitak tjelesne težine.

U dijagnostici prva je pretraga gastroskopija sa bipsijom. Kod procjene proširenosti bolesti koristi se ultrazvuk, kompjuterizirana tomografija, ponekad u kombinaciji s pozitronskom emisijskom tomografijom, magnetna rezonancija i nešto rijeđe laparoskopija – uvođenje mini kamere u trbušnu šupljinu.

Ta je procjena važna u odabiru načina liječenja, a temelji se na procjeni je li tumor prodro kroz stijenku želuca, zahvaćenosti limfnih čvorova i pojavi metastaza u udaljenim organima. (Tekst se nastavlja ispod)

Sljedećih simptomi mogu ukazivati ​​na rak želuca:

loša probava ili žgaravica

nelagoda ili bol u trbuhu

mučnina i povraćanje

proljev ili zatvor

nadutost želuca nakon obroka

gubitak apetita

slabost i umor

krvarenje (povraćanje krvi ili krv u stolici)

Da li ste pod rizikom? Trebali bi biti vrlo oprezni i ako imate neki od znakova upozorenja, razgovarajte sa svojim ljekarom.