POTPUNO RASTVARA BUBREŽNI KAMENAC: Smatra se “čudom” prirode jer oslobađa tijelo viška vode…

 


Naočigled običnu i lako dostupnu biljka mnogi iz zablude smatraju štetnim korovom. Poljska preslica (lat. Equisetum arvense) poznatija je pod nazivima: rastavić, voščenka, konjski rep ili cinkrot.

Stoljetna tradicija zabilježila je njene mnoge ljekovite primjene, koje variraju od naroda do naroda, ovisno o podneblju u kojem raste. Preslica je jedna od onih nevjerojatnih biljaka koje liječe skoro sve bolesti. (Tekst se nastavlja ispod)

Može se koristiti od glave do pete, iznutra i izvana, za ljepotu i zdravlje.

Preslica pomaže kod stegnutih ligamenata i iščašenih zglobova jačanjem vezivnog tkiva i hrskavice. Zbog antiupalne aktivnosti korisna je i kod reumatoidnog artritisa.

Oslobađa tijelo viška vode:

Preslica slovi za jedan od najjačih biljnih diuretika, jer može pojačati eliminaciju vode iz organizma i do 30 posto. Njemačka komisija E odobrila je njeno korištenje kao prirodnog diuretika kod edema.

To je ujedno i stežuća (adstringentna) biljka, tako da je izvanredna za zdravlje urinarnog trakta. Pomaže kod upala, krvarenja, cističnih ulceracija, cistitisa i infekcija.

Smatra se posebno učinkovitom u slučaju upale ili benignog povećanja prostate. Koristi se i za otapanje, smanjivanje i tjeranje bubrežnih kamenaca. (Tekst se nastavlja ispod)

Preporučuje se i kao pomoć kod celulita i mršavljenja. U svrhu mršavljenja koristi se u obliku čaja. Preslica se koristi kod krvarenja iz usta, nosa, crijeva i maternice.

Pomaže kod proljeva, sporozarastajućih rana, promrzlina i konjunktivitisa. Antiupalni spojevi preslice pomažu u smanjivanju upale i neugode uzrokovane upaljenim ranama, ozljedama ili menstrualnim grčevima.