Ovako ćete se zauvijek riješiti žgaravice i kiseline u želucu: Treba vam samo 1 namirnica i bit ćete mirni

 


Kiselina u želucu može se vratiti u jednjak i time izazvati žgaravicu ili osjećaj paljenja u jednjaku. Ako se to događa često dolazi do bolesti gastroezofagealnog refluksa ili skraćeno GERB-a.

Žgaravica koju osjetite je zapravo kiselina u želucu koja se vratila u jednjak. Gastroezofagealni refluks nastaje prilikom slabosti mišića koji okružuje donji dio jednjaka. On se otvara i omogućava prolaz hrane u želudac. (Tekst se nastavlja ispod)

Taj mišić također treba i biti zatvoren kako ne bi dopustio da kiselina iz želuca dođe nazad u jednjak. Osim otvaranja tog mišića, vraćanje kiseline iz želuca mogu uzrokovati i druge stvari. Kako bi bili sigurni o čemu se radi potrebno je provesti gastroskopiju, nakon čega mogu biti propisani lijekovi.

Osim oslabljenog mišića, uzroci nastanka kiseline u želucu mogu biti: prevelika količina hrane, uska odjeća, trudnoća, debljina, određeni lijekovi, emocionalni stres, prebrzo hranjenje, pušenje, ležanje nakon jela.

Prije nego krenete sa lijekovima, pokušajte ove domaće savjete.

1. Ne pušite cigarete. Nikotin iz cigareta opušta mišić jednjaka. Osim toga, cigarete potiču proizvodnju kiseline u želucu.

2. Nemojte se nakon obroka zavaliti na kauč. Najbolje bi bilo uspravno sjesti, setati ili stajati kako bi sva kiselina ostala u želucu.

3.Nemojte nositi usku odjeću. Udobna i šira odjeća neće pritiskati trbuh i pojačavati nelagodu. Uska odjeća i remenje mogu pogoršati stanje. (Tekst se nastavlja ispod)

4. Izgubite višak kilograma. Pretilost i debljina su najčešći uzrok žgaravice i kiseline u želucu. Brzi gubitak težine nije dugoročno održiv.

5. Pijte puno vode Simptome kiseline u želucu smanjiti će velike količine vode. Mlaka voda razrijedit će jake kiseline.

6. Jedite voće. Banane i jabuke efikasne su u borbi protiv žgaravice. Jabuke stvaraju efekt hlađenja u želucu pa ju možete uzeti uz vodu.