NAMIRNICA KOJA RUŠI HOLESTEROL: Kardiolozi je nazvali savršenom za zdravo srce – odličan je izvor proteina i vitamina

 


Povišen holesterol je posebno opasan po zdravlje jer ne daje specifične simptome i otkriva se samo testom krvi. 

Nije rijetkost da vrijedosti budu dugo povišene pre nego što stigne i zvanična potvrda od ljekara, a nagomilavanje lošeg LDL holesterola može izazvati ozbiljne kardiovaskularne probleme. (Tekst se nastavlja ispod)

Povišen holesterol se, srećom, može korigovati ishranom, a naučnici sa Harvarda posebno preporučuju jednu namirnicu za snižavanje holesterola.

“Jedan sastojak koji se nalazi u raznim namirnicama može pomoći u snižavanju nivoa holesterola”, tvrde stručnjaci s ovog prestižnog univerziteta. Hrana o kojoj je riječ je soja, a Britanska zdravstvena organitacija je označava kao “savršenu“ hranu za zdravo srce.

Dokazano je da nivo lošeg holesterola kod žena raste nakon menopauze. Izoflavoni (biljni sastojci u soji koji deluju poput oslabljenog hormona) imitiraju ulogu estrogena , pa ljekari preporučuju soju ženama koje prolaze kroz ovo životno doba. (Tekst se nastavlja ispod) 

Soja je odlična zamena za meso jer sadrži manje zasićenih masnih kiselina (koje povećavaju nivo holesterola u krvi). Soja nije samo dobar izvor proteina, već je bogata biljnim vlaknima, vitaminima B kompleksa i antioksidansima.