LJEKOVITI TAMJAN: Pomaže kod izlječenja najgorih oblika raka, astme, depresije

 


Tamjan se dobija od drveta bosvelija i predstavlja aromatičnu smolu. Drvo od kojeg se dobija tamjan raste u oblastima Azije i Afrike, a njegov miris je jedan od najstarijih mirisa. Prije 5.000 godina ova biljka je bila vredna koliko i zlato. U Egiptu je korišćen za balsamovanje mumija.

Bosvelijske kiseline su najvažniji sastojak tamjana. Imaju antiupalno djelovanje i efikasni su u ublažavanju bola uzrokovanog artritisom, ali za razliku od ljekova koji se obično koriste, ne uzrokuju nuspojave. (Tekst se nastavlja ispod)

Tamjan poboljšava cirkulaciju i protok krvi kroz krvne sudove oštećene upalom što dodatno pomaže zglobovima ugroženim artritisom. Njegovo antiupalno dejstvo pomaže i kod Kronove bolesti i cisti.

Neka istraživanja su pokazala da tamjan može pomoći i u liječenju nekolikih vrsta karcinoma – malignih melanoma, raka mokraćne bešike i tumora na mozgu.

A ovako djeluje na nervni sistem:

Potvrđeno je da ekstrakt tamjana, tamjanov acetat, smanjuje neurološka oštećenja, olakšava depresiju i napetost, sprečava bolesti krvnih sudova i smanjuje nivo holesterola.

U aromaterapiji tamjan se koristi za olakšanje stresa, napetosti, histerije i depresije. Masaža i kupka sa uljem od tamjana mogu da pomognu kod menstrualnih bolova i upale mokraćnih kanala. (Tekst se nastavlja ispod)

Pored toga, toksikološka istraživanja su potvrdila da su ekstrakti tamjana sigurni za spoljnu i unutrašnju upotrebu. Sa druge strane, ne bi trebalo koristiti čisto ulje tajmana, već razređeno sa baznim uljem ili vodom.

Takođe, osobe koje piju lijekove za razređivanje krvi, pate od visokog pritiska, trudnice i dojilje ipak ne bi trebalo da koriste tamjan.