Bol u kostima, visok pritisak i tuga: Tijelo vam govori da mu NEDOSTAJE ovaj važan VITAMIN

 


Vitamin D (sunčev vitamin) pomaže jačanju kostiju i mišića i njegov nedostatak može da dovede do nevolja sa zdravljem. 

Nedostatak vitamina D je povezan sa srčanim bolestima, bolestima debelog crijeva, prostate, i još mnogo toga. Pogledajte neke od glavnih simptoma deficita vitamina D, koje ste možda previdjeli. (Tekst se nastavlja ispod)

Bol u mišićima i kostima

Konstantan bol ovog tipa je jedan od primarnih znakova nedostatka vitamina D. Vaše tijelo prestaje sa izgradnjom koštane mase oko 30 godine, a nedostatak vitamina D može ubrzati ili pogoršati simptome osteoporoze.

Često se osjećate tužno

Da li ste tužni sve vrijeme bez ikakvog posebnog razloga? Depresija i promjene raspoloženja su često povezani sa nedostatkom vitamina D u vašem tijelu. Serotonin, hormon koji je odgovoran za raspoloženje je stimulisan u zavisnosti od količine vitamina D. Mnoge studije su pokazale kako povećana izloženost suncu može učiniti ljude sretnijim.

Visok krvni pritisak

Hipertenzija, takođe poznata kao visok krvni pritisak, je još jedan znak da vašem tijelu manjka vitamina D. Istraživanja pokazuju da postoji veza između vitamina D i hipertenzije. (Tekst se nastavlja ispod)

Alergije

Istraživanja pokazuju da nedostatak vitamina D takođe ima ulogu u razvoju mnogih alergijskih reakcija. Vitamin D igra važnu ulogu u održavanju mnogih alergija na odstojanju regulišući imuni sistem. Neke od alergija vezanih za ovakve situacije uključuju astmu, alergije na hranu, ekcem, alergijski rinitis i anafilaksiju.

Promjene raspoloženja

Kao što je ranije pomenuto, receptori za vitamin D su pronađeni u mnogim dijelovima mozga koji utiče na vaše raspoloženje i emocije. Studije pokazuju da je nedostatak vitamina D usko povezan sa mentalnim bolestima kao što su stres, anksioznost i depresija.