ZAMRZNETE LIST KOPRIVE Narodni travar otkriva prvu pomoć protiv alergija

 


List koprive najbolje je nabrati, osušiti i čuvati u zamrzivaču. To deluje malo neobično, ali se pokazalo da zamrznuti list koprive ima još bolje i efikasnije dejstvo

Kada su simptomi alergije jaki to se može nepovoljno odraziti na zdravlje i kvalitet života. Pored prepisane terapije od strane lekara možete koristiti i biljna i potpuno prirodna sredstva u borbi protiv alergija. (Tekst se nastavlja ispod)

Narodni travar i novinar Momčilo Antonijević u Jutarnjem programu na RTS-u objasnio je kako se u lečenju alergija koristi list koprive.

“List koprive najbolje je nabrati, osušiti i čuvati u zamrzivaču. To deluje malo neobično, ali se pokazalo da zamrznuti list koprive ima još bolje i efikasnije dejstvo kada su alergije u pitanju. Jednu punu supenu kašiku tog lista prelijete šoljom hladne vode, 250 ml, ostavite da odstoji 10-ak minuta, zagrevate ga do ključanja, kada provri, skinete sa šporeta, ostavite da stoji ponovo 15 minuta, procedite i popijete dve do tri šolje u toku dana.”

Kada je reč o alergiji na polen, Momčilo Antonijević objašnjava kako može da pomogne melem od hladno ceđenog maslinovog ulja, pčelinjeg voska i eteričnog ulja nane i eukaliptusa. (Tekst se nastavlja ispod)

“Pre nego što izađete iz kuće, unutrašnjost nozdrva namažete ovim melemom, pa se polen ne lepi na sluzokožu nosa već na ovaj melem. Kada se vratite kući, vi to isperete i polen nema mogućnost da izazove alergijsku reakciju”. Dodao je da ovaj melem može da se koristi i spolja, mazanjem u predelu sinusa, ali i da se na kožu maže kada se javi alergija posle uboda insekata.

“Melem može da se kupi i da se pravi, ako želite da ga napravite treba vam 100 ml maslinovog ulja koje na blagoj temperaturi zagrejete sa 10 g voska. Kada se vosak otopi, vi to sipate u čistu i suvu kutijicu. kada se prohladi, dodajte 3,4 kapi etarskog ulja nane, 2,3 kapi etarskog ulja eukaliptusa. Promešajte i sačekajte da se stegne i nosite sa sobom i koristite kao pomoć protiv alergija na polen”, objasnio je narodni travar.