PRIRODNI LIJEK ZA BEŠIKU I BUBREGE: Jedite samo 200 grama ove biljke dnevno, bolja je od bilo kojeg antibiotika

 


Beta vulgaris ili blitva je veoma korisna i zdrava povrtarska biljka i uzgaja se zbog njenog izuzetno hranljivog lišća.

Po listovima, dosta je slična cvekli, jedino što su kod blitve vitamini u listovima, a ne u korjenastom dijelu. (Tekst se nastavlja ispod)

Blitva kao lijek

Ovo zeleno povrće je izuzetni prirodni antibiotik, a kao narodni lijek može da se koristi za obloge rana sa listovima, a za liječenje bešike i bubrega daje se lagana čorba od blitve. Isto tako, dobra je i za oči kao i mrkva, jer sadrži vitamin A i lutein, koji smanjuju rizik od bolesti oka, kao što je mrena.

Opšta preporuka za svaku domaćicu je da se na meniju makar jednom sedmično spremi blitva sa krompirom. Ona sadrži najmanje 13 različitih antioksidanasa, veoma česta je na menijima dijabetičara, zbog visokog procenta vlakana koji ne uzrokuje velike i nagle poraste šećera u krvi. (Tekst se nastavlja ispod)

Mnogima je omiljeno povrće jer je niskokalorična i vrijedna namirnica. Veoma je zasitna jer dugo ostaje u organima za varenje, dovoljno je da svakog dana unesete oko 200 grama ovog zelenog lejkovitog povrća.

Izuzetno je djelotvorna kod podizanja imuniteta, a predstavlja i savršeni diuretik. Predstavlja idealnu namirnicu za održavanje tjelesne težine, i u tom smislu najbolja je blitva s krompirom i limunovim sokom, jer obezbjeđuje našem organizmu velike količine vitamina C.