POMIJEŠAJTE JE SA VODOM I OPORAVITE ORGANIZAM: UNIŠTAVA LOŠ HOLESTEROL, OPORAVLJA KOSTI I IMUNITET...

 


Ovas ili zob, latinski naziv (Avena sativa), dugo je važio za žitaricu koja se isključivo koristila za ishranu životinja.

Međutim, na osnovu mnogih istraživanja, ovas je postao jedna od najpoželjnijih namirnica u ljudskoj ishrani, jer je odličan izvor energije i važnih nutrijenata pa se često koristi kao lijek i to potpuno prirodan. (Tekst se nastavlja ispod)

Za šta ga koristimo?

Ovas jača kvalitet zuba i kostiju, pa se zato preporučuje djeci, ženama u menopauzi, i osobama koje pate od hormonske neravnoteže.

Ovas je poznat po tome što jača imunitet, prirodno je sredstvo protiv bakterija a pomoći će kod nesanice, anksioznosti, depresije, nervoze… Čaj od ovsa posebno se preporučuje oboljelima od multipla skleroze.

Zob se može konzumirati kao sirova, kuhana, pečena, slatka ili slana namirnica. Tanjir zobene kaše za doručak daje organizmu sve potrebne sastojke za početak aktivnog dana.

Regulisaće rad želuca, i smiriti osjetljiva crijeva. Ovas bi u ishranu trebalo da uvrste i svi koji imaju povišen nivo holesterola u krvi, kao i hipertoničari, odnosno pacijenti sa visokim krvnim pritiskom. (Tekst se nastavlja ispod)

Čaj od ovsa se dobro pokazao i kod liječenja dijabetesa jer se njegovom redovnom upotrebom u ishrani, smanjuje nivo šećera u krvi.

Čaj od ove žitarice povoljno utiče na prostatu, a dobar je za osobe oboljele od raka debelog crijeva jer može da ublaži posljedice hemioterapije.

Kaša od ovsa

U pola litra ključale vode uspite pet kašika zobenih pahuljica. Neka se kuha 5 minuta.

Ostavite da odstoji dok ne upije svu vodu i nabubri. Ovoj kaši po želji možete da dodate jogurt, med ili nešto drugo.