OBARA HOLESTEROL U REKORDNOM ROKU: Čuva SRCE i čini čuda u organizmu, a svima je dostupna!

 


Prema Kit-Tomasu Ajobu, kliničkom profesoru emeritusu na Medicinskom koledžu Albert Ajnštajn, ono što jedete može imati veliki uticaj na nivo holesterola.

I za razliku od lijekova protiv holesterola, on kaže da hrana ne dolazi sa potencijalno neprijatnim nuspojavama. Dakle, koja je najbolja hrana za snižavanje holesterola? Možda ćete biti iznenađeni kada otkrijete da je to nešto što možda već imate pri ruci kod kuće, piše Eatthis. (Tekst se nastavlja ispod)

Kako sniziti loš holesterol hranom

Postoje dvije vrste holesterola: HDL, “dobar” i LDL, “loš” holesterol koji začepljuje arterije. Kada mijenjate svoju ishranu, ključ je da jedete hranu koja će vam pomoći da smanjite LDL holesterol, kao i da podignete HDL holesterol.

– Vlakna koja se rastvaraju u vodi, privlače i apsorbuju vodu da bi formirala supstancu nalik gelu, i tako usporavaju vrijeme tranzita hrane. Rastvorljiva vlakna se mogu naći u hrani kao što su ovas, ječam, pasulj, laneno sjeme, povrće poput prokulice i voće kao što su jabuke i pomorandže. Zato što se rastvorljiva vlakna sporo vare, vezuju se za holesterol u krvi, a prije nego što se to desi – mogu ući u cirkulaciju. Tada je u stanju da očisti holesterol iz tijela, što pomaže u snižavanju LDL holesterola – ističe ona. (Tekst se nastavlja ispod)

Najbolja hrana za holesterol je crni pasulj

Što se tiče hrane bogate rastvorljivim vlaknima, stručnjaci kažu da je crni pasulj najbolji koji možete da jedete kako biste držali holesterol pod kontrolom. Kao i najbolji ugljeni hidrati za mršavljenje – bogat je proteinima i vlaknima, a ima malo masti.

– Crni pasulj je bogat viskoznim, rastvorljivim vlaknima koja ometaju reapsorpciju žučnih kiselina bogatih holesterolom u vašim crevima“, kaže dr Džoan Saldž Blejk, profesorka ishrane na Univerzitetu u Bostonu.