NJENO IME ZNAČI SPAS: Ova biljka je proglašena svetom, dobra je za apsolutno sve!

 


Žalfija se koristila kao glavni sastojak u smjesama za balzamovanje u grobnicama faraona. Grčki doktor Dioskorid ju je koristio da izliječi krvarenje, groznicu, kamenje u bubregu, ali i neredovnu menstruaciju.

Veoma dobro čisti organizam

Žalfija ima iscjeljujući efekat pošto čisti krv, stimuliše izbacivanje sluzi iz respiratornih organa, utiče na izbacivanje sluzi iz stomaka i pomaže pacijentima da povrate apetit. (Tekst se nastavlja ispod)

Kod dijabetesa se preporučuje miješanje žalfije i hajdučke trave. Žalfija pomaže protiv zapaljenja i odlična je za liječenje upala grla i krajnika. Najbolji način primjene žalfije u tim slučajevima jeste grgoljanje čaja.

Žalfija može da utiče na liječenje reumatizma, gihta i nervnih poremećaja koji su povezani s ovim bolestima.Čaj od žalfije, ako se pije dovoljno često, jača čitav organizam, spriječava nastanak šloga i pomaže kod paralize. Žalfija je jedina biljka pored lavande koja pomaže kod noćnog znojenja.

Ljekari ga preporučuju

Neki ljekari žalfiju koriste i kod grčeva, bolesti kičmene moždine, bolesti žlijezda i tremora. Oni preporučuju konzumiranje dvije šolje čaja od žalfije na dan. (Tekst se nastavlja ispod)

Ovaj čaj odlično djeluje protiv bolesti jetre, smanjuje nadimanje i uklanja intestinalne probleme poput dijareje. Izmrvljeno lišće žalfije čak može pomoći kod ujeda insekata.

Čaj od žalfije se naročito preporučuje za upaljene krajnike, bol u vratu, zubne apscese i zapaljenja grla i usta uopšte.