NE ZOVU JE DZABA CRNO ZLATO: Evo kako sami da pripremite napitak protiv najopakijih bolesti! (RECEPT)

 


Crna bazga predstavlja jedan vrlo razgranati grm, rjeđe drvo, koje ponekada dostiže visinu do 5 m. Stabljika sadrži rahlu bijelu srčiku.

Listovi su nasuprotni, perasti, najčešće peterodjelni. Cvjetovi su blijedo žuti, vrlo mirisni, sitni, udruženi u velike tanjirasto proširene cvatove, a u jesen dozriju crno ljubičaste bobice po kojima je ova zova i dobila ime. (Tekst se nastavlja ispod)

Koriste se cvjetovi, cvat sa i bez drške i plodovi. Cvjetovi zove sadrže flavonoide, malo eteričnih ulja glikozid.

Cijela biljka je ljekovita, pa se sakuplja korijen, kora od zove, listovi, cvjetovi i plodovi. Sirova zova blago je otrovna, pa se prije upotrebe mora dobro obariti ključalom vodom ili prokuvati.

Ipak, najčešće se koriste cvjetovi koji ne sadrže otrovne materije, a beru se u punom cvijetu po suvom vremenu i suše se u hladu.

Recept za smjesu od crne bazge

Bobice crne bazge operite i ređajte u teglu. Kad se prekrije dno bobicama, stavljate jedan red šećera i tako sve dok se tegla ne napuni. (Tekst se nastavlja ispod)

Teglu ostavite na neko mjesto gdje ima sunca, da može da uvri, ali je ne zatvarajte poklopcem. Posle dvije sedmice zaklopite teglu i stavite je u frižider.

Preporučuje se da napravite 3-4 tegle ove smjese da imate tokom cijele godine. Konzumira se po jedna kašičica svako jutro na prazan želudac, prije obroka.