LJUDI SADA SHVATAJU KOLIKO JE KORISNA ZA ZDRAVLJE: Odlična protiv čak 10 bolesti i čini čuda za čir na želucu!

 


Čili, kajenski biber i feferoni su ljute papričice iz porodice Capsicum. Popularne su zahvaljujući svom ljutom ukusu koji je neizostavan dio mnogih jela i soseva.

Djeluju antiupalno:

Zahvaljujući kapsaicinu, čili ima antiupalna svojstva. Kapsaicin snažno blokira supstanciju P, koja je povezana sa upalnim procesima u organizmu. Redovan unos čilija može služiti kao odlična prevencija artritisa. (Tekst se nastavlja ispod)

Spriječavaju bol:

Najnovija istraživanja potvrđuju da čili djelotvorno smanjuje bol izazvan artritisom, psorijazom i dijabetičkom neuropatijom.

Podstiče zdravlje kardiovaskularnog sistema:

Pokazalo se da ljute papričice smanjuju nivo holesterola i triglicerida te spriječavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Kulture koje široko primjenjuju čili imaju mnogo manji postotak srčanih bolesti, moždanog udara i tromboze.

Poboljšavaju probavu:

Prema ajuverdi, ljuti ukus stimuliše apetit i poboljšava probavu. Hrana koja se dobro probavlja daje tijelu neophodne nutrijente i energiju, dok hrana koja se ne probavlja dobro, stvara toksine. Zbog toga, prema ajuverdi, dobra probava je ključna za naše zdravlje.

“Hrane” naš imunitet:

Jarkocrvena boja čili papričica svjedoči o visokom sadržaju beta-karotena, ili pro-vitamina A. Samo nekoliko kašičica čilija dnevno daje tijelu ekstra doze vitamina C i A koje su bitne u prevenciji infekcija. (Tekst se nastavlja ispod)

Spriječavaju rak prostate:

Istraživanja raka prostate su pokazala da kapsaicin djeluje kao pravi “ubica” stanica raka. Nakon četiri nedjelje terapije kapsaicinom, kod većine životinja zaustavljen je rast stanica raka prostate, a veličina tumora je značajno smanjena.

Za prevenciju raka prostate preporučuje se uzimanje 400 mg kapsaicina tri puta nedeljno.