ZA NJU KAŽU DA LIJEČI SVE: Ovo je jedna od najzdravijih biljaka na zemlji, a niko ne obraća pažnju na nju

 


Kadulja se u historiji najviše spominje za liječenje bolesti usne šupljine i grla te liječenje reume, probavnih smetnji, noćnog znojenja i upale mjehura. 

Naučnici tvrde kako čaj od kadulje može pomoći s brojnim zdravstvenim problemima, kod mršavljenja i kod poboljšanja zdravlja kose. Iako su istraživanja o čaju od kadulje vrlo ograničena, brojni su dokazi kako on može pružiti određene zdravstvene prednosti. (Tekst se nastavlja ispod)

Čaj od kadulje snižava visok holesterol

Osim što pomaže zadržati razinu kolesterola u normali, čaj od kadulje je također pokazao kako smanjuje razinu LDL (“loš kolesterol”) te poboljšava ukupnu razinu kolesterola. Istraživanja su također pokazala kako čaj od kadulje poboljšava djelovanje antioksidansa u tijelu te ih povećava.

Usprkos malom broju istraživanja, čaj od kadulje pokazao se kao odličan alternativni lijek za visok kolesterol. 

Čaj od kadulje pomaže kod menopauze

U istraživanju u kojem je sudjelovalo ukupno 30 žena, pokazalo se kako su valovi vrućine (valunzi) nestali kod njih 26, dok su se kod ostale 4 znatno smanjili.

Osim što pomaže kod valunga i pretjeranog znojenja, pomaže i kod naglih promjena raspoloženja i depresije, također karakterističnih za razdoblje menopauze. (Tekst se nastavlja ispod)

Čaj od kadulje potiče rast kose

Iako je vrlo malo istraživanja provedeno na ovom području, čaj od kadulje u kombinaciji s jabučnim octom dokazano potiče rast kose.

Kadulja, pogotovo njezino eterično ulje, otrovna je u velikim količinama i ne smije se uzimati dugoročno. Ne preporučuje se trudnicama i ljudima koji boluju od epilepsije jer tujon, sastojak kadulje, može izazvati napadaje.

U malim količinama, kadulja je potpuno bezopasna, što dokazuje i popularnost kadulje kao začina.