NARODNI LIJEK KOJI ČISTI CRIJEVA: Uklanja otrove iz crijeva i bakteriju na želucu

 


Smokve se svakako ubrajaju u najzdravije vrste voća, ali mnogi nisu upoznati sa njihovom lekovitošću.

Bilo da su sveže ili sušene, smokve su bogate brojnim zdravim fitonutrijentima, antioksidansima i vitaminima. Sočna i slatka smokva jedno je od prvih voća u kojem su naši drevni preci uživali. (Tekst se nastavlja ispod)

Smokve protiv kurjeg oka

Da, istina je da se pomoću smokava možete osloboditi kurjeg oka. Pored toga, uz pomoć smokve možete ukloniti bradavice sa tela. Da bi uklonili kurje oko, dovoljno je da preko noći stavite napola isečenu svežu smokvu na bolno mesto. 

Učvrstite smokvu da prekrije područje kurjeg oka i da stoji preko noći. Ujutro uklonite smokvu i operite stopalo u vrućoj vodi. Ovaj će postupak ukloniti kurje oko već kroz par dana primene, dok će teži slučajevi zahtevati i do pet noćnih lečenja.

Smokve mogu spriječiti zatvor

Ako vas muči zatvor stolice isprobajte ovaj lek sa smokvama. Zapravo i nije lek, nego uživanje u smokvama tokom dana. Dobro je znati da već u 3 smokvina ploda možemo pronaći čak 5 grama prirodnih vlakana. 

Visoka koncentracija prirodnih vlakana u smokvama pomoći će zdravoj funkciji creva i podstaći će redovan odlazak na WC. Dobro je što smokve deluju i obrnuto. Naime, redovnim konzumiranjem umerene količine svežih smokava možete sprečiti proliv.

Konzumiranjem suvih smokava smanjujete šanse za koronarne bolesti srca

Osušene smokve u sebi sadrže fenol, omega-3 i omega-6 masne kiseline. Sve su to masne kiseline koje smanjuju rizik od koronarnih bolesti srca. 

Nadalje, ove kiseline imaju inhibicijsko delovanje na trigliceride, što znači da tako smanjuju njihov ukupni broj. Trigliceridi su drugi glavni faktor raznih bolesti srca. (Tekst se nastavlja ispod)

Mogu preventirati rak dojke

Naučnici su pronašli vezu između vlakana u smokvama i smanjenja pojave raka dojke. Smatraju da sadržaj vlakana u smokvama štiti od raka dojke. 

Nakon menopauze, hormonska ravnoteža kod žena često može oscilirati. Telo je međusobno povezani sistem tako da ti hormoni utiču na imunološki sistem, što zauzvrat utiče na sposobnost antioksidansa da se bore protiv slobodnih radikala.

Slobodni radikali su glavni faktori razvoja raka, stoga se smokve brinu o toj dodatnoj liniji obrane pružanjem vlakana telu.