NAJZDRAVIJE JE DOMAĆE JABUKOVO SIRĆE: Jednostavno za napraviti, a pomaže u svemu, evo kod kojih tegoba je najbolje!

 


Sirće je jedan od najljekovitijih darova prirode čovječanstvu, a njegova hiljadugodišnja upotreba to i dokazuje. Jedna od najpoznatijih vrsta je jabukovo sirće. 

Od davnina su ga narodi upotrebljavali kao konzervans, dezodorans, tonik za vitalnost, snagu, dezinfekciju i zacjeljivanje rana. Jabukovo sirće u sastavu ima 19 od 22 važna minerala za rast, obnavljanje i održavanje organizma. (Tekst se nastavlja ispod)

Kako napraviti tonik od jabukovog sirćeta:

Standardni recept za tonik je 2-3 kašičice jabukovog sirćeta u 30 ml vode. Jabukovo sirće trebate razrijediti jer može oštetiti zubnu caklinu. 

Da biste iskoristili sve njegove prednosti, koristite sirovi, nefiltrirani, nepasterizirani jabučni ocat, koji sadrži žive tvari i enzime. Uvijek ga promućkajte prije upotrebe.

Krvotok:

Za reduciranje holesterola dnevno uzimajte 15 ml jabukovog sirćeta. Vjeruje se da pektin apsorbira masti i holesterol te ih tako eliminira iz organizma, a aminokiseline iz octa neutraliziraju loši LDL holesterol.

Za snižavanje krvnog pritiska pijte jednu kašičicu jabučnog ocata i jednu kašičicu meda u čaši vode dvaput dnevno. Med i jabukovo sirće obiluju kalijem, koji reguliše nivo natrija u krvi, normalizirajući krvni pritisak. Sadrže i magnezij koji smanjuje pritisak na krvne stijenke.

Zdravlje kostiju i zglobova:

Iako je kiselog okusa, jabukovo sirće zapravo alkalizira organizam i odlično djeluje na giht i artritis. Smanjuje bol, uklanja ukočenost zglobova i eliminira višak tekućine. Zbog bogatog mineralnog sastava jabukovo sirće pomaže u održavanju zdravlja kostiju i borbi protiv osteoporoze. (Tekst se nastavlja ispod)

Kod artritisa masirajte bolne zglobove mješavinom od 125 ml jabukovog sirćeta i 60 ml maslinovog ulja te pijte razrijeđeno sirće prije svakog obroka. Kod gihta promiješajte dvije kašičice jabukovog sirćeta i dvije kašičice meda u čaši vode i pijte triput dnevno prije obroka.

Na oboljelim mjestima držite obloge od čistog octa, minimalno 15 minuta. Tonik s medom izvrstan je za mišićne grčeve i grčeve u nogama.