BOROVA SMOLA: Zašto je toliko cijenjena, kako se sakuplja i za koja ljekovita svojstva je sve korisna…

 


Borova smola – Ako ste krenuli u šetnju po šumi gdje rastu borovi, ponesite sa sobom nožić i jednu staklenu teglicu. 

Trebaće vam da sakupite smolu. Nju stabla luče na mjestima gdje su oštećena kako bi se zaštitila od štetnih mikroorgnizama, jer ima izuzetno jako antiseptičko dejstvo. (Tekst se nastavlja ispod)

Kako se sakuplja borova smola

Budući da je veoma ljepljiva, najbolje je da je lagano odvojite nožićem i ubacite u staklenu teglicu ili plastičnu kutijicu. Prste i nožić najlakše ćete očistiti tako što ćete umočiti komad vate ili pamučnu krpicu u ulje, te ih trljati time sve dok se smola ne skine.

A s odjeće je možete skinuti pomoću alkohola, jer je on rastvara. Nikad nemojte skidati svu smolu s mjesta odakle teče. Uzmite najviše četvrtinu, pa potražite drugo stablo.

Kako smo već naveli, četinari (ne samo bor) luče smolu kako bi zacjelili svoje rane i zaštitili se od najezde bakterija, gljivica i insekata. Ako se zateknete u šumi, a usput ste se ogrebali, neće škoditi da ogrebotinu odmah premažete smolom. Tako ćete spriječiti infekciju.

Olakšava iskašljavanje

U slučaju gripa, prehlade i upale pluća, koristi se tinktura od borove smole, jer pospješuje izbacivanje šlajma. Osim toga, uništava bakterije koje su izazvale upalu. (Tekst se nastavlja ispod)

U tu svrhu, vidari preporučuju da se dva-tri puta dnevno sažvaće i pojede komadić smole, ne veći od manjeg zrna graška. Za ubrzavanje izlječenja upale pluća, dva do tri puta dnevno treba masirati grudi melemom od borove smole (recept u nastavku teksta “univerzalni melem”). 

Borova smola ublažava bol

Ako vas bole koljena ili osećate slabost u mišićima, istrljate ih univerzalnim melemom od borove smole . Smola zagrijeva, ubrzava cirkulaciju i ublažava bol.