Biljka sa najjačim antikancerogenim dejstvom: Šaka dnevno, i bićete zdravi kao dren!

 


Aronija je tek nedavno stekla popularnost u modernom društvu, a njena lekovitost se trenutno proučava u laboratorijama širom sveta.

Male tamne bobice aronije su pune hranljivih materija i antioksidansa, poput vitamina C i antocijanina, i nude pregršt beneficija za one koji žele poboljšati svoje zdravlje kroz bolju ishranu. (Tekst se nastavlja ispod)

Sveži plodovi aronije imaju najveći antioksidativni kapacitet među svim bobičastim i ostalim voćem istraživanim do sada, merenim po ORAC i TEAC standardima.

Istraživanja ruskih naučnika su pokazala da aronija pospešuje izlučivanje teških metala, kao i nekih radioaktivnih materija iz organizma. Takođe poseduje antikancerogeno delovanje jer u velikom postotku ubija maligne ćelije tumora mozga, pluća, dojke, debelog creva i jetre.

Kao izuzetan antioksidans, ona sprečava stvaranje slobodnih radikala i napad na zdrave ćelije u telu i krvnoj plazmi, usporavajući time proces starenja organizma i sprečavajući razvoj hroničnih bolesti. Zbog visokog udela antioksidanasa i vitamina C i E, aronija deluje antivirusno, antibakterijski i antiupalno.

To su zapravo sitne, male, tamnoplave bobice u grozdovima koje izgledom jako podsećaju na borovnicu. Rastu u obliku grma, visine i do dva metra. (Tekst se nastavlja ispod)

Postoje tri vrste aronije:

  • crna (Aronia melanocarpa)
  • tamnocrvena (Aronia arbutifolia)
  • ljubičasta (Aronia prunifolia)

Iskoristivost zdravih sastojaka bolja je ako je konzumirate nakon jela. Takođe, visok sadržaj pektina i voćnih kiselina može kod nekih osoba s osetljivim želucem izazvati mučninu. Nisu poznate kontraindikacije s lekovima.