Pobijedila rak i podmladila cijelo tijelo: Ovo je NEVJEROVATNA priča Maje Volk

 


Za ovakvu ishranu po rečima Maje Volk nagrada je trajno zdravlje, podmlađen izgled, zategnuta koža, bujna živa kosa, radosne misli, ali i promena iznutra.

“Zar nije čudno da brinete o gorivu koje sipate u svoj automobil, pa čak i o hrani za svog ljubimca, često mnogo više nego što to činite za sebe?”, pita se Maja Volk u svojoj knjizi “Kotlići su u paklu, u raju nema kuvanja” i podseća da gorivo čoveka čine kiseonik, voda i sunce, a da su biljke jedine koje mogu direktno da pretvaraju sunčevu energiju u materiju i samim tim kada jedemo žive biljke dobijamo i sunčevu energiju. (Tekst se nastavlja ispod)

“Efekti takve ishrane se odmah osete jer onda nema podočnjaka, umora, koža vam blista, sjaji se, nema bubuljica, tvrdih peta, grubih laktova, celulita, venica, ožiljci nestaju, a krv i metabolizam se tako srede posle tri nedelje da ni kijavicu ne možete imati”, kaže Maja koja se već sedam godina isključivo hrani sirovim namirnicama i u svojoj knjizi nudi brojne recepte pripremljene isključivo od sirovih namirnica.

U živu hranu spadaju voće, povrće, semenke, klice, hladno ceđena ulja, hrana bez soli jer presna hrana ima svoju so koju gubi kuvanjem i zato je kuvana hrana bljutava dok joj se ne dodaju začini. Hladno seđena ulja od masline, susama, kikirikija, bundeve, kukuruznih klica, maka, lana, rastvaraju se u vodi i limunu, ne lepe se za creva, a podmazuju organe tako da sve u organizmu radi “kao podmazano”.

Maja preporučuje da se voće jede ujutro do podneva, jer se u tom periodu vrši detoksikacija u organizmu.

“Ako započnete dan voćem imaćete energije na pretek, a ukoliko tad unesete obilan prženi doručak telo će morati da odvoji novu energiju za varenje i zato vam se tad najčešće spava. Za vegansku kuhinju je porebno imati sokovnik, secka i blender. Ovakav vid ishrane donosi kuhinju bez mirisa, prženja, tiganja, šerpi, lonaca, sa drastično smanjenom potrošnjom struje i deterdženata jer toplom vodom možete isprati sve. (Tekst se nastavlja ispod)

Princip ove ishrane je jednostavan – jedite svakog dana u svim bojama! Ujutro i uveče Maja ima voćne obroke:

“Ujutro u blender stavim bananu, kivi, zamrznuto bobičasto voće, klice, med, polen, sok iz sokovnika od cvekle, šargarepe, jabuke, pomorandže, celer, peršun… kombinacije su beskrajne. Od kilogram i po dobije se 1 litar “gustiša” koji podelim na dva dela. Jednu polovinu popijem ujutro, jednu uveče. Između toga pojedem jedan ili dva salatna obroka kojima je uvek osnova zamrznuti grašak ili kukuruz šećerac (samo otopljen, ili preliven mlakom vodom). To su protein i ugljeni hidrati, a uz to sve kombinacije dolaze u obzir – paprika, paradajz, luk, rendana cvekla, rendana šargarepa, rendana tikvica, rukola, salata, začinsko bilje, celer… i sve to je začinjeno divnim uljima, a umesto sirćeta sokom od limuna. Takav obrok obavezno pospem mlevenim semenkama lana, golice, sa 2-3 badema, 2-3 oraha, 2-3 sirova kikirikija (najviše 50g semenki dnevno). Između obroka ponekad grickam suvo voće, šljive, kajsije, grožđe i sve to ne može da mi dosadi jer svaki put osetim radost svake moje ćelije koja se raduje ovoj hrani.”