“OD MRTVA PRAVI ŽIVA”: Prirodni preparat za cirkulaciju, visok pritisak, otečene noge, migrene, bol u venama…


Najveći problem kod ljudi danas stvara loša cirkulacija, bol u venama, otečene noge, bol u glavi, pritisak, slabo srce. Oni su uzrokovani faktorima kao što su: pušenje, gojaznost, nezdrava ishrana, pretjerana konzumacija alkohola, nedostatatak fizičke aktivnosti, te drugim štetnim životnim navikama.

Predlažemo vam narodni isprobani prirodni recept za domaće biljne kapi kojima možete djelovati na sljedeća stanja:

Oslabljenja i otežana kompletna cirkulacija i posebno periferna mikrocirkulacija u nogama, osjećaj hladnoće u rukama i nogama uzrokovan poremaćajem cirkulacije, hemoroidi, prokrvljenost kapilara posebno kod pušača i dijabetičara, arteskleroza, skleroza i promjene u kapilarima mozga.  (Tekst se nastavlja ispod)

Biljna smjesa odnosno kapi se prave na sljedeći način:

– 50g cvijeta nevena (Calendula officinalis)

– 100g žutog kantariona ili gospine trave (Hypericum perforatum)

– 100g Iva trave (lat. teucrium montanum)

– 100g koprive ili žare (Urtica dioica)

– 1l jake rakije, loze ili vodke

Jako značajan sastojak u ovom receptu nosi trava Iva, a narodna izreka za ovu travu glasi: “Trava Iva od mrtva pravi živa”.

Priprema:

Sve sastojke (svježe ili osušene kako su vam dostupni) isjeckajte sitno i napunite veću staklenu teglu ili flašu. Prelijte sa litrom jake rakije ili loze. Kompletan sadržaj biljki treba biti uronjen u rakiju. Smesa treba da odstoji 21 dan uz povremeno mućkanje. Po isteku perioda smjesa se procijedi i naspe u staklenu flašu. (Tekst se nastavlja ispod)

Primjena:

Smjesa se upotrebljava tako što se piju 1-2 pune supene kašike ujutru i uveče duži vremenski period. Osjećaj poboljšane cirkulacije počećete da osjećate nakon 1-2 sedmice korišćenja. Ukoliko se radi o težim zdravstvenim problemima smjesu možete piti trajno.