MLADIĆ (18) POBIJEDIO TUMOR: “Spasila me jedna nevjerojatna stvar, zbog nje sam danas živ”


Mladi Vukovarac, Marko Dzajo, ispričao je kako se izborio za zdravlje nakon otkrića tumora. Liječnici su najprije mislili da se radi samo o istegnuću tetive, no uskoro su otkrili da se radi o tumoru u kosti ramena, srećom, dobroćudnom.

Prva se operacija dogodila u Klinici na Šalati, ali bolovi nakon nje nisu prestali već su se čak i proširili na lakat. Liječnici su tada otkrili da nisu odstranili tumor do kraja pa su kontaktirali s radiologom Lukom Novoselom.

On i njegov tim tumore koji su teško dostupni, poput Markovog, uklanja radiofrekvencijom na Institutu za tumore KBC-a Sestre milosrdnice u Zagrebu. (Tekst se nastavlja ispod)

“Nakon što se tumor prikaže na ekranu računala, u njega precizno ubadamo jednu ili više igala, kroz koje prolazi toplinska energija jačine između 50 i 100 stupnjeva, što je dovoljno da bi se tumor uništio”, kaže Novosel za 24 sata.

Dr. Novosel: Brojne prednosti metode uklanjanja tumora radiofrekvencijom

Tom se metodom, kaže dr. Novosel, mogu uništiti tumori koji nisu veći od pet centimetara, i to oni na kostima, jetri, bubrezima i plućima, a i njihove metastaze. 

Radi se o toplinskoj energiji koja se stvara na vrhu igle koja se postavlja direktno u tumor. Takav postupak odlično uspjeva kod pacijenata koji nisu kandidati za klasičnu operaciju, kao što to zbog lokacije tumora nije bio Marko. (Tekst se nastavlja ispod)

Sve je prošlo u najboljem redu, a sada više ne osjeća nikakve bolove, a na ramenu nema ni ožiljke od operacije.

“Zahvat, koji ukupno traje oko dva sata, radimo u općoj anesteziji, i to samo zbog ugodnosti pacijenta, kojeg već nakon dan-dva otpuštamo kući".

"Nuspojava nema, a kontrole se nakon zahvata preporučuju za tri, šest i 12 mjeseci. U slučaju da se tumor vrati, radiofrekvencijom se na njega može višestruko djelovati”, dodaje dr. Novosel.