SPRIJEČITE ANEMIJU: Prirodni lijek za krvnu sliku i hemoglobin


Hemoglobin je protein u crvenim krvnim zrncima koji prenosi kiseonik do organa i tkiva u tijelu i prenosi ugljen dioksid iz organa i tkiva nazad u pluća.

Ukoliko dođe do smanjenja nivoa hemoglobina u krvi, tada dolazi do smanjenja protoka kiseonika kroz organizam i dolazi do anemije. (Tekst se nastavlja ispod)

Najčešći simptomi anemije su: 

Vrtoglavica, bol u grudima, glavobolja, umor, slabost, hladne ruke, nepravilni otkucaji srca i gubljenje kose. Kod osoba koji boluju od anemije srce mora jače da pumpa da bi nadoknadilo nedostatak kiseonika u krvi, pa su prisutne tegobe u vidu ubrzanog ili nepravilnog rada srčanog mišića

U alternativnoj medicini postoji više recepata za povećanje i održavanje hemoglobina u krvi. Jedan od recepata preporučuju i lekari, a veoma je dobar za povećanje hemoglobina, podizanja nivoa krvnih zrnaca i poboljšanje krvne slike.

Sastojci:

  • 200 grama oraha
  • 200 grama suvog grožđa
  • 200 grama meda
  • 200 ml soka od cvekle
  • 200 ml soka od šargarepe
  • 2 limuna

Priprema:

Operite 2 limuna, presijecite ih na pola i izvadite koštice. Potom ih samljeti ili dobro izdrobiti, najbolje bi bilo da ih sameljete jer su tad svi dijelovi ravnomjerno usitnjeni. (Tekst se nastavlja ispod)

Zatim mljeveni limun stavite u neki sud, dodajte med i sokove od šargarepe i cvekle, pa sve zajedno dobro promiješajte. Nakon toga u ovu smjesu dodajte sitno isjeckane orahe i suvo grožđe i ponovo sve promiješajte.

Na kraju dobijate litar ukusne i veoma zdraveljekovite smjese. Čuvati u frižideru i uzimati tri puta dnevno, prije jela, po jednu veliku kašiku.