POSEBAN DAR PRIRODE: Lijek je za sve plućne bolesti, bubrege, malokrvnost i čir na želucu…


Bokvica ili trputac je višegodišnja zeljasta biljka, širokih jajastih listova koji su smješteni pri dnu uspravne stabljike. Cvjeta od juna do avgusta, a ima je pored puteva, na pašnjacima, livadama, u šumama… (Tekst se nastavlja ispod)

ŠTA LIJEČI:

Bokvica ili trputac je sjajan lijek protiv kašlja, plućne astme, pa čak i tuberkuloze. Osim toga, ova ljekovita biljka čisti krv, pluća i želudac, pa je dobra za sve ljude koji su malokrvni ili imaju lošu krv, slaba pluća i bubrege, za one koji nemaju apetit.

Bokvica je dobar lijek za liječenje svih vrsta rana, ogrebotina, posjekotina, uboda osa, ugriza… Ako stavite list bokvice u cipele, izlječićete žuljeve, a u fitokozmetici sok od bokvicepoznat je kao efikasno sredstvo za uklanjanje akni i bubuljica.

Za bolje varenje i čir na želucu:

Ovim se sigurno liječi čir na želucu i dvanestopalačnom crijevu. Isprobano mnogo puta. Bokvica (plantago major) je izuzetno ljekovita biljka. Samljevena se lakše vari i ispušta sve sokove koji su od koristi za organizam.

RECEPT:

Sastojci:

– 300g listova bokvice

– 1kg livadskog meda

Priprema:

Potrebno vrijeme za pripremu ovog lijeka je oko 30 minuta. Oprati listove bokvice i ostaviti na papirni ubrus da se osuše. Samljeti ih na mlinu za meso. Pomješati sa livadskim medom u tegli i ostaviti da odstoji preko noći. Potrebno je samljeti listove pa koliko se zapreminski dobije mase toliko meda dodati.

Nekada je to manje, a nekada vise od kilograma. Birajte mlađe listove. Dobije se oko 2 tegle od 680ml mješavine. Može se koristiti za liječenje: čireva, kašlja, zarastanje rana… Kada su rane u pitanju, preporuka je, naročito dijabetičarima da je pospu kurkumom u prahu i umotaju zavojem. (Tekst se nastavlja ispod)

Primjena:

Uzimati jednu jelovnu kašiku ujutru prije jela dok se ne pojede sva količina. Držati u frižideru. Ako je bas potrebno ponoviti postupak ali u jesen. Sprječite nastanak čira tako što ćete ujutru, nastinu, popiti 2dl vode.