ČAJ ZA MNOGE ŽENSKE TEGOBE: Zbog ovoga je virak biljka koju bi svaka žena trebala koristiti


 

Virak, vrkuta ili gospin plašt su tri naziva za jednu biljku, jedinstvenu po svojoj ljekovitosti, a čudotvornu za mnoge koji su je probali. (Tekst se nastavlja ispod)

Razmnožavanje, gajenje i nega:

Vrkuta cvjeta od maja do avgusta zavisno od tla, vlage, nadmorske visine. Bere se u doba cvjetanja.

Spremite i vi čaj od virka, evo kako:

Priprema čaja od virka

Jednu kašičicu čaja preliti sa 2 dl vrele prokuhane vode. Poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta, a potom procijedite čaj. Piti gutljaj po gutljaj. Dovoljno je 2 šolje na dan.

Tegobe koje virak liječi:

Virak liječi bolne cikluse, pojačan sekret, zacjeljuje različite upale, čireve, ublažava simptome klimaksa, jača srčani mišić, deluje i kao diuretik i popravlja krvnu sliku.

Preporučuje se i trudnicama. Kažu valja utoliti žeđ čajem od virka barem jednom dnevno već od trećeg meseca trudnoće.

Prija maternici, pa smanjuje mogućnost od pobačaja. Mnoge žene je smatraju svojom zaštitnicom jer važi za univerzalni lijek protiv svih ženskih bolesti, kažu čak sprečava i mogućnost ispadanja materice.

Ukoliko dođe do toga, preporučuje se čaj od svježe ubranog virka. Preporučuje se i dijabetičarima, a umanjuje bolove i kod gihta i reume. (Tekst se nastavlja ispod)

Takođe reguliše lučenje ženskih hormona i dovodi u red menstrualne cikluse. Pomaže i kod policističnih jajnika. Čaj od virka se može piti i u toku menopauze, jer reguliše hormone i ublažava simptome menopauze.