SVI BENEFITI SPELTE NA ORGANIZAM: Deluje kod prehlade, avitaminoze, kardiovaskularnih problema, bolesnog želuca


 

Spelta je jedna od najstarijih namirnica na svetu. To je vrsta pšenice koja je vekovima hranila mnoge narode. Zaboravljena je zbog slabih prinosa koje donosi i sporog procesa obrade.

Spelta raste u našim krajevima i čuva tradiciju iz starih vremena. Ova jedinstvena biljka je nepretenciozna za uzgoj – podjednako dobro uspeva na svim temperaturama. (Tekst se nastavlja ispod)

Ovo je nesporna prednost. Pored toga, ne podnosi đubrenje tla, zbog čega je čista i sigurno je bez pesticida i hemikalija. Zbog toga je omiljena hrana zdrave ishrane.

Zbog čega je spelta najkorisnija vrsta pšenice?

Spelta se smatra najkorisnijom vrstom pšenice jer je prirodni proizvod. Možemo biti sigurni da se ne tretira hemikalijama zbog netolerancije na njih. Spelta je moćan antioksidans i ima lekovita svojstva.

U ovoj sorti drevne pšenice nalaze se velike količine korisnih vlakana, enzima, minerala i vitamina. Pored toga, pokazalo se da sadrži veći procenat proteina od pšenice.

Koje vitamine sadrži?

Bogata je magnezijumom, manganom, fosforom, cinkom, kao i vitaminom E. Sadrži gotovo dvostruko više vitamina A i B vitamina, masti, fosfora i proteina, a količina glutena je minimalna. To je čini odličnom alternativom za ljude koji pate od intolerancije na gluten.

Koristi od spelte

Istraživanja pokazuju da spelta, koja raste u našim krajevima, u svom sastavu ima veći procenat cinka, što je čini još zdravijom. Pogodna je za ljude svih starosnih grupa na koje ima izuzetno blagotvorne efekte.

Spelta je namirnica koja je izuzetno korisna za aktivne sportiste jer daje snagu. S druge strane, poboljšava raspoloženje i leči hronični umor i probleme sa spavanjem. Tako daje dragocenu i dugotrajnu energiju telu. (Tekst se nastavlja ispod)

Gde se preporučuje upotreba ove biljke?

Spelta obezbeđuje organizmu preko potrebne proteine i vlakna. Njena upotreba se preporučuje kod bolesti i prehlada, avitaminoze ili neravnoteže minerala, kardiovaskularnih problema, bolesnog želuca, za poboljšanje crevne peristaltike, kod kolitisa, neuroze.

Kako se konzumira spelta?

Konzumacija spelta se ne razlikuje od konzumacije ostalih žitarica. Može se uzimati proklijala, kuvana, pripremljena u hleb, kolače i slano pecivo, kao zamena za pirinač i mahunarke. Brašno od spelte lako se obrađuje, ima dobar ukus i nešto je slađe nego obično brašno.