POTOPITE JEČAM U VODU, OSTAVITE DA PRENOĆI I POPIJTE: Neverovatno je šta može da uradi za organizam


 

Započnite svako jutro ovim napitkom i gledajte šta se dešava

Ječam je žitarica koja obiluje vitaminima B kompleksa, magnezijumom, manganom, selenom, cinkom, proteinima, dijetalnim vlaknima, a sve ovo možete da iskoristite ako napravite ječmenu vodu.

Možete je piti samostalno ili dodati je salatama, varivima, barenom povrću. (Tekst se nastavlja ispod)

Evo zašto je dobro piti ječmenu vodu:

Pomaže kod urinarnih infekcija

Odličan je diuretik i pomaže funkcionisanje urinarnog trakta. Pozitivno utiče na rad bubrega i ima antiupalno dejstvo.

Podstiče mršavljenje

Sadrži dosta vlakana i održava nas sitima duže vreme. Pored toga, ubrzava metabolizam masnoća. Da biste ubrzali mršavljenje, pijte 3 čaše ječmene vode na dan.

Može da snizi holesterol

Obzirom na to da sadrži dosta nerastvorivih vlakana, može da reguliše nivo lošeg holesterola u krvi i tako pozitivno utiče na kardiovaskularno zdravlje.

Pomaže u varenju

Alkalne je prirode i da je bogata vlaknima, te pomaže kod zatvora, hemoroida i gastritisa. Preporučuje se i u slučajevima dijareje, kako bi se nadoknadila izgubljena tečnost i vratila ravnoteža elektrolita.

Neguje kožu

Pomaže u izbacivanju toksina iz organizma i time kožu održava zdravom i blistavom. Ječam sadrži azelaik, sastojak koji efikasno deluje protiv akni i smanjuje upale. Ječmenu vodu možete koristiti i kao masku. Nanesite je na lice, ostavite da deluje 10 minuta, pa isperite.

Jača imunitet

Jača imunitet jer sadrži dosta lekovitih sastojaka, poput B vitamina, gvožđa, cinka, magnezijuma, selena… Takođe, beta-glukan u ječmu ima važnu ulogu u jačanju imuniteta.

Evo kako se pravi ječmena voda:

Isperite ječam pod mlazom vode, potopite i ostavite da stoji u vodi najmanje 4 sata, a najbolje bi bilo preko noći, pa procedite. (Tekst se nastavlja ispod)

Pomešajte šolju ječma i 3-4 šolje vode, kuvajte dok ne počne da ključa, zatim smanjite, poklopite i kuvajte na laganoj vatri oko 45 minuta, ili dok zrna ne omekšaju.

Ostavite da se ohladi, procedite i pijte 1 do 2 šolje na dan. Ukoliko želite da poboljšate ukus, dodajte malo limunovog soka ili meda. Ječmenu vodu možete dodati salatama, varivima, barenom povrću.