PROTIV POSLJEDICA HEMOTERAPIJE: Ove biljke smanjuje mučninu, anemiju i čuvaju jetru

 


Neprijatne nuspojave hemoterapije i zračenja: malaksalost, povraćanje, gubitak apetita, bolovi u mišićima i zglobovima – mogu se ublažiti narodnim lijekovima koji se prave od đumbira, koprive, lista maline…

Nažalost, lijekovi koji se koriste u hemoterapiji (citostatici), iako pomažu prilikom uništavanja zloćudnih ćelija i usporavaju širenje malignog procesa, oni istovremeno imaju i mnoštvo neprijatnih nuspojava koje dodatno opterećuju ionako iscrpljeni organizam oboljelog. (Tekst se nastavlja ispod)

List maline otklanja proliv

Proliv je relativno rijetka nuspojava hemoterapije i lako se sanira čajem od lista maline ili kupine. Supenu kašiku listova dovoljno je preliti sa 2 – 2, 5 dl prokuljučale vode, ostaviti da odstoji desetak minuta pa procijediti. Piti topao čaj 2-3 puta dnevno do prestanka proliva. S ovim čajem se mogu piti i probiotici.

Laneno ulje ja jači organizam

Esencija masne, omega-3 kiseline poboljšava opšte stanje organizma, jača imunološki sistem i podstiče stvaranje krvnih ćelija. Uzima se supena kašika lanenog ulja zajedno sa posnim sirom ili pahuljicama od žitarica. Voditi računa da se ulje kupuje u provjerenim apotekama, i da bude svježe.

Đumbir smanjuje mučninu

Klinički je dokazano da je ova biljka, ljutkastog okusa, odlično sredstvo protiv mučnine, naročito one koje izazivaju lijekovi koji se koriste kod hemoterapije. Đumbir efikasno djeluje ako se uzima u vidu soka.

Korijen se narenda, iscijedi prstima, pa se kašičica žute tečnosti ulije u pola čaše vode i tako pije tri puta u toku dana. Svaki put treba napraviti novi sok, kako bi bio svjež.

Umjesto soka, može se koristiti i prah od đumbira. Obzirom da je on ljući od soka, dovoljno je uzeti jednu trećinu kašičice pa razmutiti u 1 dl vode. Osobe koje imaju kamen u žuči trebaju oprezno da koriste đumbir, jer one podstiče lučenje žuči. (Tekst se nastavlja ispod)

Koprivom protiv infekcije

Lijekovi koji se koriste u hemoterapiji, osim malignih, napadaju i ćelije koštane srži, zbog čega dolazi do pada vrijednosti – eritrocita (crvenih krvnih zrnaca), ali i limfocita, granulocita, trombocita… Posljedica toga je umor. Neke osobe su, tokom hemoterapije, sklone i infekcijama (zbog smanjena imunuloških ćelija) u tolikoj mjeri da je hemoterapiju potrebno prekinuti.

List koprive vraća organizmu željezo i minerale, djeluje povoljno na funkciju bubrega i sprječava njihovo oštećenje usljed hemoterapije.

Čaj od koprive pravi se na način da se prokuha 1 l vode, skloni se sa vatre i u vodu se doda 5-6 kašika listova koprive. Poklopiti i ostaviti da odstoji 10-15 minuta. Potom procijediti, ostaviti u staklenu bocu i piti tokom dana, najbolje između obroka.