LJEKOVITO ULJE OD MASLAČKA: Skoro niko ga ne priprema, a ima veoma kvalitetna svojstva..

 


Veliki pozdrav za sve koji vole prirodu i život sa njom – danas vam donosimo recept za ulje od maslačka.

Maslačak za ovaj recept uberite po sunčanom danu, tako da ne bude vlažan. Kada ulje od maslačka koristite za masažu, opušta mišiće i smanjuje napetost. Također je odlično za hidrataciju suhe kože. (Tekst se nastavlja ispod)

Možete ga koristiti lokalno za ublažavanje bolova u mišićima i zglobovima, napetosti leđa i vrata. Njegova protuupalna svojstva se koriste za tretiranje artritisa i gihta.

BITI ĆE VAM POTREBNO:

Cvjetovi maslačka – svježe ubrani

Neko prirodno bazno ulje (maslinovo ulje, bademovo ulje,ulje sezema ili ulje sjemenki grožđa)

Cjedilo

Platno ili veći komad papira

Staklenka

Uzberite dovoljnu količinu cvjetova maslačka tako da bi mogli napuniti pola staklenke. Nakon toga cvjetove od maslačka raširite po platnu ili većem komadu papire, da se suše barem 24 sata. Ako ne dopustite cvjetovima maslačka da se dobro osuše u valjem ulju može biti vode.

Nakon što se cvjetovi od maslačka osuše, sa snjima ispunite staklenku do pola. Nakon toga napunite sa uljem da prekrijete cvjetove. Uzmite viljušku i dobro izmješajte. Nakon toga zatvoire čvrsto sa poklopcem. (Tekst se nastavlja ispod)

Ostavite staklenku na sunčano mjesto da stoji dva tjedna. (Tačno dva tjedna jer zbog vlage u maslačku, ako stoji duže može se pojaviti plijesan)

Nakon što ostoji dva tjedna, uzmite cjedilo, preko njega još dodatno stavite pamućnu gazu i procjedite ulje u čistu steriliziranu zdjelu. Obavezno stisnite cvjetove maslačka tako da iskapa svaka kap ovoga ljekovitog ulja. 

Nakon toga ulijte dobiveno ulje od maslačka u sterilnu sterilnu staklenu bocu. Napomena – Sva ulja mogu da se pokvare tako da je preporuka da ovo ulje od maslačka iskoristite u roku od 9 mjeseci.

NAČIN PRIMJENE ULJA OD MASLAČKA

Dovoljno je da umasirate ulje od maslačka na bolno mjesto dva to tri puta dnevno.