Dr Nestorović o TIHOM UBICI MODERNOG DOBA: “Dvije stvari su kobne, izbacite OVE tablete”

 


Doktor Branimir Nestorović svojevremeno je objavio tekst o veoma raširenoj boljci savremenog društva, a to je visok pritisak.

Evo šta je on tom prilikom poručio:

“Malo je stanja oko koje vlada toliko zamešateljstva, kao oko krvnog pritiska (osim valjda holesterola). Hiljadu puta ste pročitali da je to “tihi ubica”. Ali, postoje dva problema. Prvi je normalna vrijednost krvnog pritiska, pa samim tim i definisanje povišenog pritiska. Drugi je uzrok nastanka, a bez čega nema efikasnog liječenja”, navodi doktor i dodaje: (Tekst se nastavlja ispod)

Dodavanje još jednog lijeka za povišeni pritisak postojećima, povećava rizik od neželjenih dejstava, kao i interakcija sa drugim lijekovima.

“Šta je dakle, povišen krvni pritisak? Moja generacija je učila prosto pravilo za određivanje hipertenzije, koje je govorilo da je sistolni pritisak normalno ispod 100 sa dodatnim godinama. Posebno je izražen efekat bijelih mantila, gdje se zbog uzbuđenja kod mjerenja pritisak on lažno povišava (za svaku dekadu preko 50 godina, ovo povećanje je veće za oko 5 mmHg).

Dakle, osoba od 70 godina, imaće ako je uplašena kod ljekara, krvni pritisak najmanje 10 mmHg preko svoje normalne vrijednosti. Vrijednosti krvnog pritiska od 120/80 mmHg za osobu od 70 godina su izuzetno niske, sa svim negativnim posljedicama (smanjen protok krvi kroz mozak i vitalne organe).

Uvijek se moramo vratiti osnovnim uzrocima svih bolesti, a to su stres, nedovoljna fizička aktivnost i pogrešan način ishrane. Poznata je veza između temperamenta i vrijednosti krvnog pritiska, posredovana lučenjem hormona bubrega.

“Unošenje prevelike količine šećera ima dvostruke negativne efekte, jedne kroz povećavanje tjelesne mase (gojaznost je zapaljenska bolest koja generiše povišenje krvnog pritiska i rizik faktore za kardiovaskularne bolesti, dijabetes i karcinom). (Tekst se nastavlja ispod)

Novije studije pokazuju da može i da direktnim efektom, za sada nejasno definisanim, poveća vrijednosti krvnog pritiska. Kod muškaraca je poremećaj disanja tokom noći (takozvane opstruktivne apneje u snu) jedan od važnih mehanizama nastanka povišenog krvnog pritiska. Konačno, nesreća (usamljenost, hronični stres u braku ili na poslu, emotivni stres itd) jasno povećavaju krvni pritisak ako je dugotrajna – navodi Nestorović i naglašava:

“Hipertenzija se ne može regulisati (samo) tabletama. Morate smanjiti unos šećera (moje mišljenje je da so možete koristiti po sopstevnom ukusu), povećati fizičku aktivnost i indeks sreće u svom životu. Izbjegavajte maksimalno plastiku (posebno trudnice, jer postoje dokazi da BPA izaizva hiperenziju u djece u kasnijem životu, ako su bila izložena u utrobi majke). Žene moraju uzimati blokatore estrogena, najbolje prirodne (naš sladić ili Glycyrhizza glabra je izvanredan lijek za brojne zdravstvene probleme, a odličan je antagonist estrogena”, zaključuje on.