MNOGI NE ZNAJU NI KAKO SE ZOVE: Ova biljka smiruje živce i potiče bolji san, a to nije jedina njena prednost

 


Istraživanje objavljeno u Journal of Ethnopharmacology pokazalo je da lipa može imati umirujuće djelovanje na središnji živčani sistem, smanjujući tjeskobu i poboljšavajući kvalitetu sna. 

Stoga se često koristi za smanjenje stresa, tjeskobe i nesanice. U biljnoj medicini cvjetovi lipe također su korisni protiv tahikardije, nervoze i glavobolje. (Tekst se nastavlja ispod)

Uzimanje pripravaka na bazi lipe treba izbjegavati ako bolujete od bolesti srca ili poznate preosjetljivosti na jednu ili više komponenti.

Šoljica čaja od lipe može pomoći u smirivanju živaca i potaknuti miran san. Priprema čaja od lipe jedan je od najpopularnijih načina korištenja ove biljke.

Osušeno lišće ili cvjetove lipe jednostavno prelijte kipućom vodom i ostavite da se odstoji 10 minuta.

Oblozi i tonik za kožu

Lipa je čest sastojak mnogih proizvoda za njegu kože. Može se koristiti za ublažavanje iritacija kože, smanjenje upale i vlaženje. Koristi se kao tonik, čisti i osvježava kožu, zaglađuje bore i pomaže kod crvenila kože. (Tekst se nastavlja ispod)

Oblozi za oči

Obloge od gaze namočite u čaj od lipe i stavite na oči kako biste dobili dekongestivno i osvježavajuće djelovanje na podočnjake te natečene i upaljene kapke, piše Novi list. 

Eterično ulje lipe

Eterično ulje lipe može se koristiti za masažu ili aromaterapiju. Preporučava se prije upotrebe razrijediti kremom ili baznim uljem te se posavjetovati sa stručnjakom za aromaterapiju za tačne doze.