BILJKA KOJU SVAKA KUĆA TREBA DA IMA: Evo za šta je sve dobra i kako je koristiti

 


Svrstala se u red najvrednijih lekovitih biljaka, a u zimskim mesecima je aktuelna jer pomaže kod suzbijanja prehlade. 

Ima dugu istoriju korišćenja u domaćoj medicini, pogotovo za rane, posekotine i ogrebotine. Narod ju je koristio i kao lek za prehladu. Primarne prednosti čaja od Hajdučke trave leže u njegovoj sposobnosti da “otera” i spreči prehladu da se u potpunosti razvije. (Tekst se nastavlja ispod)

U narodnoj medicini hajdučka trava ima izuzetno značajnu ulogu u lečenju ženskih boljki kao što su neredovne menstruacije, nepredvidivi valunzi i druge tegobe koje prate menopauzu, ali i upala jajnika, mioma te drugih bolesti materice, uključujući i najteža oboljenja.

Ova biljka sadrži materije koje povoljno deluju na sluzokožu želuca, pa se čaj preporučuje za bolji apetit, za ublažavanje i lečenje gastritisa, kolitisa i grčeva u želucu i crevima. Kalijum kojim obiluje ova biljka podstiče rad bubrega, umiruje srce i ublažava simptome PMS-a. (Tekst se nastavlja ispod)

Hajdučka trava deluje blagotvorno i u kod različitih krvarenja – u želucu, crevima, krvarenja nosa, iz hemoroida, iskašljavanja krvavog ispljuvka, a veoma je efikasna i kod angine pektoris, reume i reumatskih bolova, bolesti slezine, jetre, gušterače i kod žutice.

Čaj deluje i leči ispucale ruke, ranjive bradavice majki koje doje, kao i kožne osipe.